NYHETSARKIVET
16 apr 2013 12:36
700 Mkr på spel i försenad KST-upphandling
Kammarkollegiet har i dag offentliggjort sin förstudie till den kommande upphandlingen av Kommunikation som tjänst, KST, som ska ersätta det ramavtal som gick ut i mitten av mars. Förseningen gör att KST är avtalslöst i några månader, men Statens inköpscentral beräknar att ett nytt ramavtal inom kort bör vara på plats.

- Vi har annonserat upphandlingen Kommunikation som tjänst, KST, nu den 15 april. Anbud ska komma in senast den 31 maj och vi räknar med att ha nya ramavtal på plats till hösten 2013, säger Sara Wedholm, projektledare för upphandlingen på Kammarkollegiet, till Telekomnyheterna.

Den förstudie Kammarkollegiet gjort tillsammans med Statens inköpscentral rör både tele- och datakommunikation och har utgått från det tidigare ramavtalet ”Kommunikation som tjänst 2008”. I förstudien har Kammarkollegiet undersökt avropande organisationers behov, marknadens utveckling och tagit emot synpunkter från leverantörer.

- Vi har bland annat tagit fram tre omfattande fiktiva avrop i upphandlingsunderlaget varav ett fokuserar på IPv6. Detta för att dels utvärdera anbuden och dels för att stötta och ge exempel på underlag och information till kunder inför kommande avrop, säger Sara Wedholm.

I sin sammanfattning skriver Kammarkollegiet att de anser att ett tydligt behov finns av ett statligt ramavtal på området och rekommenderar en ny upphandling.

TN: Hur omfattande är KST, om man ska sätta en prislapp på det?

- Statens inköpscentral uppskattar att omsättningen på ramavtalen kommer i genomsnitt att uppgå till cirka 600 till 700 miljoner kronor per år, säger Sara Wedholm.

Den årliga omsättningen har varje år successivt ökat för varje år, rapporterar Kammarkollegiet. Från 3 miljoner 2009, 30 miljoner 2010 till 524 miljoner 2011 och 468 miljoner kronor redan första halvåret av 2012, då förstudien inleddes.

Det tidigare avtalet, som löpte ut den 17 mars i år, är tecknat med leverantörerna TDC, Tele2, Telenor och TeliaSonera. Förutom statliga myndigheter kan 208 kommuner, 17 landsting och 10 övriga organisationer, 4 myndigheter under Riksdagen, 3 statliga bolag och 15 stiftelser avropa från ramavtalet.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108