Mikael Ek, ordförande för Svenska Stadsnätsföreningen, SSNf, har läst PTS nya bredbandsrapport som släpptes 30 april och han är överlag positiv till det arbete PTS lagt ner.
- Jag måste säga att jag tycker det är en väl genomarbetad rapport. Vi har tillsammans med Deloitte tidigare kritiserat PTS för att inte varit tillräckligt övergripande, men denna gång är det en bred analys vilket är bra, säger Mikael Ek till Telekomnyheterna.
Han tycker dessutom att Post- och telestyrelsen tycks ha fått upp ögonen för fiberutrullningens betydelse, liksom för stadsnätens roll i bredbandsmålen.
- Jag tror att det är första gången PTS uttrycker att de ser fiber som det alternativa valet i framtidens kommunikationsinfrastruktur. Att de ser fiber som den dominerande tekniken och övriga som kompletterande är bra, säger Mikael Ek och fortsätter:
- Dessutom är det glädjande att de ser stadsnäten som en viktig aktör i att nå bredbandsmålen. De vill dock utreda stadsnätens roll bättre och reda ut olika frågetecken, men det ser vi bara positivt på.
I rapporten skriver PTS att de anser att det finns goda förutsättningar för att Sverige ska nå regeringens mål om 100 Mbit/s bredband till 90 procent av hushåll och företag i Sverige år 2020. Detta anser dock Mikael Ek är en alltför optimistisk prognos.
- De antar att de investeringar som görs i dag kommer att räcka till, 32 miljarder fram till 2020 exklusive kundernas engångsavgifter. Det tror jag inte att det kommer att göra. Det förutsätter att alla kunder är beredda att lägga 15 000 till 20 000 kronor i engångsavgift för att få fiber och det tror jag att det är långt ifrån alla som är villiga eller har möjlighet att göra.
Mikael Ek har räknat på en egen kalkyl och där blev prislappen en annan menar han.
- Enligt våra tidigare beräkningar borde vi landa på runt 55-60 miljarder kronor för att nå upp till 90 procents täckning. Om de 28 miljarderna som diffar skulle finansieras av kunderna skulle det innebära att 1,8 miljoner hushåll skulle betala 15 000 till 20 000 i engångsavgift och det är inte realistiskt. Vi måste hitta finansiering från andra håll, säger han.