Mikael Ek, vd för intresseorganisationen Svenska Stadsnätsföreningen, SSNf, tycker att EQT:s rådgivare Gunnar Asp var väl kaxig i gårdagens uttalande i Telekomnyheterna.
- Jag anser att EQT har en del att bevisa för kommuner och stadsnät innan de beklagar sig över att de tappar upphandlingar, säger Mikael Ek till Telekomnyheterna.
Han tror att det mycket väl kan vara så att TeliaSonera framstod som det tryggare alternativet, såsom etablerad leverantör, i jämförelse med EQT.
- Det finns många frågetecken kring rikkapitalbolagens intressen och EQT har ett arbete i att övertyga kommunerna om att de är värda att satsa på, säger han och fortsätter:
- Sedan kan jag tycka att det är lite klent av EQT, som stoltserat med att de ska satsa uppemot 30 miljarder kr på marknaden framöver, att lägga det lägsta budet. Som sagt, de får nog snarare vara tydligare med att visa att de är redo att satsa på näten.
Mikael Ek tycker också att den slutliga prislappen på Lindesbergs stadsnät utifrån sett var ganska blygsam.
- Jag har ju inte sett några bakomliggande siffror och det ska understrykas att det i sådana här upphandlingar finns värden som är svåra att sätta prislapp på, men i dessa sammanhang skulle jag säga att det var ett lågt försäljningspris, säger han.
Dock instämmer Mikael Ek med Gunnar Asps uttalande i går om att det faktum att det är TeliaSonera som köper stadsnätet och inte konkurrenterna på marknaden, riskkapitalbolaget EQT, inte är någon bra utveckling.
- Jag ser positivt på EQT och tror inte att det är bra för konkurrensen att TeliaSonera lägger alltför många stadsnät under sig. Men i Lindesbergsaffären framstår de som snåla, avslutar han.