När Post- och telestyrelsen, PTS, i går bjöd in till informationsmöte för att prata Single Market Initiativ, EU-kommissionens förslag om en gemensam marknad för elektroniska kommunikationstjänster, blev deltagarantalet betydligt högre än myndigheten hade väntat sig. Att EU-kommissionären Neelie Kroes själv fanns på plats för att diskutera förslaget var uppskattat av telekomsektorn och frågorna haglade.
- Vanligtvis kommer tio till femton personer på våra regelbundna träffar, men i dag var vi 65 till 70 personer i lokalen. Det var oväntat, men samtidigt var det positivt att se att nya intressenter kom, att både stora och små operatörer fanns på plats, säger Ola Bergström, chef för enheten för internationell samordning på PTS, till Telekomnyheterna.
TN: Hur kom det sig att Neelie Kroes deltog under informationsmötet?
- Det visade sig i helgen att Neelie Kroes hade en lucka i sitt schema i samband med att hon skulle träffa Göran Marby här i Stockholm. Lämpligt nog kunde vi slå ihop det med vårt planerade informationsmöte, så hon kom och höll ett anförande. Dessutom deltog hennes stabchef och fanns tillgänglig för frågor, säger Ola Bergström och tillägger:
- Det var en bra möjlighet för intressenterna att kunna ställa frågor direkt.
TN: Vad var de heta frågorna under mötet?
- Flest frågor rörde roaming, eftersom det handlar om stora pengar och det berör operatörerna snabbt. Det andra heta ämnet var nätneutralitet. Där finns behov av klargöranden och många vill försöka förstå hur det kommer att fungera i praktiken. Det är mycket intressenterna inte förstår i dagsläget. Framför allt finns oro inför roaming, där investeringar i det upplägg som gäller idag kan gå förlorade med de nya reglerna, men där det finns en osäkerhet i hur det kommer att regleras.
TN: Anser ni att ni har någon informerande roll gentemot intressenterna på den svenska marknaden?
- Vi har inge formell roll. Vi stiftar ju inte lagarna. Men det är viktigt att vi först och främst ser till att förstå detta, för att sedan kunna förmedla det till operatörerna så där måste vi förbereda oss.
TN: Tror intressenterna på marknaden att de mål som satts upp i förslaget är realistiska?
- Det beror i grunden på om de är positiva till förslaget eller inte. De som är positiva vill nog gärna se att detta går igenom snarast möjligt.
TN: När vet vi om förslaget antas?
- Någon gång kring april nästa år bör det stå klart om förslaget antas eller inte, säger Ola Bergström.