Förvaltningsrätten avslår Telenor och AllTeles överprövning av Kammarkollegiets upphandling av Fasta och mobila operatörstjänster samt transmissionstjänster. AllTele och Telenor, som båda exkluderades i det nya ramavtalet, ville att upphandlingen skulle göras om eftersom de anser att Kammarkollegiet brutit mot likabehandlingsprincipen i LOU. I går meddelade dock förvaltningsrätten att båda operatörernas överklagan avslås.
Det var den 11 april i år som upphandlingen av Fasta och mobila operatörstjänster samt transmissionstjänster avgjordes och Kammarkollegiet sammanställde sitt tilldelningsbeslut inför nästa avtalsperiod. Bland avtalsparterna var Telenor den enda operatören med befintligt ramavtal som inte inkluderas i det nya och även AllTele saknades på listan. Båda operatörerna valde då att överklaga beslutet med krav om att upphandlingen ska göras om. I går meddelade dock rätten att båda bolagen får avslag, med samma motivering.
Förvaltningsrätten finner att det utifrån bolagets argumentation i målet inte är visat att Statens inköpscentral vid den aktuella upphandlingen har brutit mot bestämmelserna i LOU. Det saknas därmed skäl för ingripande enligt denna lag och bolagets ansökan ska därför avslås, skriver förvaltningsrätten i sitt domslut.
De operatörer som finns med i det tidigare gällande ramavtalet är TDC, Tele2, Telenor och TeliaSonera. I det nya avtal som Kammarkollegiet nu har beslutat om har följande operatörer valts ut: Borderlight AB, DGC Access AB, IP-Only Telecommunication Networks AB, TDC Sverige AB, Tele2 Sverige AB och TeliaSonera Sverige AB. Ramavtalen kommer att gälla i två år med upp till 24 månaders förlängning.
AllTele och Telenor har tre veckor på sig, från dess att dom meddelats, att överklaga förvaltningsrättens dom och söka prövningstillstånd i nästa instans kammarrätten.
Vill du läsa domarna så skicka ett mejl till info@telekomnyheterna.se, så skickar vi dem som pdf-filer (endast för prenumeranter).