NYHETSARKIVET
30 okt 2013 13:11
Telia, 3 och Hela Sverige ska leva: Omöjligt att nå bredbandsmålet utan 700-bandet
Det är en omöjlig uppgift att nå regeringens bredbandsmål om 100 Mbit/s till 90 procent av befolkningen år 2020 utan att få tillgång till 700 MHz-bandet. Det konstaterar Telia, 3 och riksorganisationen Hela Sverige ska leva, som under förmiddagens bjöd in till en pressträff för att presentera det underlag de senare i dag tillsammans lämnar över till regeringen.

– Frekvensbanden som vi har i dag, lite slarvigt sagt, uppnår vi 75 Mbit/s med. Det är den teoretiska maxhastigheten så det finns ingen teoretisk möjlighet för oss operatörer att nå 100 Mbit/s i 4G på 800 MHz-bandet, utan vi behöver få ytterligare ett frekvensband. För att kunna komplettera vad vi gör i dag och nå regeringens mål behöver vi ett band till, så utan 700-bandet är inte det möjligt, säger Tommy Ljunggren, vd TeliaSonera Mobile Networks, till Telekomnyheterna.

Just nu ligger frågan på regeringens bord att avgöra huruvida tillståndet för marksänd TV i 700 MHz-bandet ska förlängas till 2020 eller inte. Myndigheten för radio och TV, MRTV, har föreslagit en sådan förlängning av tillståndet, ett förslag de flesta i TV-branschen ställt sig bakom. Nu har operatörerna 3 och Telia, tillsammans med Hela Sverige ska leva i samarbete med Copenhagen Economics tagit fram ett underlag till regeringen där de föreslår att kulturdepartementet överväger att avsätta frekvensutrymmet för mobilt bredband, åtminstone efter Världskonferensen 2015. För trots att MRTV och TV-branschen vill se en förlängning till 2020 menar Tommy Ljunggren att det inte finns någon egentlig konflikt i frågan mellan mobilt bredband och TV.

– Vi tror att vi genom att avsätta bandet för mobilt bredband kan säkra både internetaccess och samtidigt fortfarande få ett rikt TV-utbud. Det handlar inte om TV eller bredband, utan om en möjlighet till TV OCH bredband, säger han och fortsätter:

– Både vi och 3 sitter ju med i Bredbandsforum där vi diskuterar regeringens bredbandsmål och vi ser inte hur vi annars kommer kunna nå detta mål enbart med fiber, utan det behövs mobilt bredband som komplement.

TV är i dag en stor del av trafiken i mobilt bredband, menar Tommy Ljunggren, och med allt fler streamade tjänster på marknaden och programbolagens egna Play-tjänster kan även TV-marknaden dra fördel av denna förändring. Därtill finns andra branscher som också kan gynnas förklarar han.

– När jag var på Terminstart Telekom och pratade om 700-bandet poängterade några politiker från Norrbotten behovet av bildöverföring från ambulanser. Där är ambulanstransporterna stundtals väldigt långa innan man kommer till sjukhuset och genom att sända bild via ditt mobila bredband kan du exempelvis rädda ett för tidigt fött barn genom att visa ansiktsfärgen och kommunicera behandlingsmetoder. Det är ett exempel på att internetaccessen behövs, framför allt i landsbygd, säger Tommy Ljunggren.

E-handel, utbildning på distans och arbete hemifrån är andra möjligheter som en bättre uppkoppling kan öppna upp för, tror han. Ett preliminärt beslut har därtill tagits i EU om att avsätta 700 MHz-bandet för mobilt bredband, ett beslut som kommer att fattas definitivt 2015. Och i övriga delar av världen har ett sådant beslut redan klubbats igenom, med undantag för USA, vilket innebär att om Europa skulle göra detsamma skulle hela världen ha ett och samma frekvensband. Det skulle möjliggöra mobiltelefoner som fungerar i hela världen förklarar Tommy Ljunggren.

– Sverige riskerar att hamna långt efter här om vi förlänger TV-tillståndet till 2020. Därför tycker vi att regeringen ska förlänga det som längst till Världskonferensen 2015 och invänta det beslut som fattas då, för det tar ett tag för både telekom- och TV-industrin att sedan ställa om, säger han.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108