Nu ska det utredas hur mycket det kommer att kosta att förse resten av Sverige med fiberbaserat bredband. Och trots att regeringen själva har en utredning om bredbandsstrategin sedan knappt ett år, är det ett antal organisationer som nu har gått samman för att utreda kostnaderna för en total fibrering av Sverige.
Vi hoppas kunna skapa ett bra dokument som visar det reella investeringsbehovet oavsett om det handlar om offentliga eller privata investeringar, säger Mikael Ek, vd för Stadsnätsföreningen, som är en av de organisationer som står bakom utredningen.
Det är IT & Telekomföretagen, Skanova, Svenska Stadsnätsföreningen (SSNf) och Sveriges Kommuner & Landsting (SKL), som står bakom utredningen som ska genomföras av EY (tidigare Ernst & Young) och Rala Infratech.
I våras gjorde PTS bedömningen att det skulle behövas investeringar om 32 miljarder kr för att nå 85-90 procent av de svenska hushållen och företagen med fiber, en siffra som organisationerna bakom denna utredning tror är kraftigt underskattad och riskerar att sända fel signaler till politiker och investerare.
Utredningen inleds genom faktainsamling om redan byggd infrastruktur, geodata, byggnationer och population för att sedan övergå i en avancerad modellering av kommande utbyggnad. Ambitionen är att rapporten ska kunna utgöra ett underlag för regeringens egen utredning om den fortsatta bredbandsstrategin såväl som för berörda politiker och investerare på riks-, landstings- som kommunal nivå.
Vi siktar på att utredningen ska ha preliminära resultat klara senast i slutet av februari för att vi ska kunna överlämna den till regeringens utredare av bredbandsstrategin innan deras rapport ska vara klar i slutet av mars. En skarp rapport från oss bör vara klar i mitten av mars nästa år, säger Mikael Ek till Telekomnyheterna.