Samtidigt som Post- och telestyrelsen de senaste dagarna har gått ut i media med budskapet att automatiskt utlämnande av samtals- och datauppgifter från operatörerna är olaglig, visar det sig nu att myndigheten har haft en central roll i framtagandet av standarden ITS 27 som ska användas för utlämnandet. Det kan Telekomnyheterna i dag avslöja.
Joakim Strålmark, senior rådgivare på PTS, var nämligen ordförande i den arbetsgrupp som tog fram utlämningsstandarden ITS 27, ett arbete som avslutades förra året.
Åsikterna går isär om standarden varit till för skapa ett helt automatiserat inhämtande av information från operatörernas system. Men flera personer som Telekomnyheterna har talat med säger att även om detta inte har varit det uttalade målet så var det ändå den underliggande meningen med systemet, något som i princip alla ska ha varit införstådda med.
Men PTS är inte ensamt om att sitta med fingrarna i syltburken, nästan ingen av de stora operatörerna i Sverige kritiserade förslaget när det var ute på remiss förra sommaren. Detta trots att PTS i flera ordalag talade om automatisering av utlämnandet.
Den enda operatören som i sitt remissyttrande öppet ifrågasatte en automatisering av informationsinhämtningen var Com Hem, som skrev följande i sitt remissvar:
PTS anger i konsekvensutredningen att man bedömer att tidsvinsten kommer bli ungefär 50 procent vid användandet av ett standardiserat gränssnitt. Com Hem håller inte med och tolkar att PTS bedömning baseras på att man har tron att utlämning av lagrade uppgifter kommer att ske helt automatiskt. Com Hem hävdar att tiden för utlämnande av ett ärende kommer att vara liknande den nuvarande hanteringen.
Com Hem ber i sitt remissvar också PTS om en redovisning av denna bedömning, något som chefsjuristen Bo Bredby uppger för Telekomnyheterna att han aldrig fick.