Efter att bland andra telekomoperatörerna 3 och Telia lämnat in en skrivelse till Kulturdepartementet i syfte att driva igenom sin önskan om att släppa in telekomtjänster i 700 MHz-bandet nästa tillståndsperiod, har TV-branschen nu gått till motattack.
Det har kommit till vår kännedom att det inom regeringen pågår en diskussion om att ta ett annat beslut än det som MRTV föreslagit. En sådan diskussion lär gälla att under 2014 inte dela ut sexåriga sändningstillstånd, vilket enligt radio- och TV-lagen är det normala, utan endast treåriga. Tanken skulle vara att marknätet redan efter tre år inte skulle få använda det så kallade 700-bandet utan att detta band istället ska reserveras för mobila teletjänster. Vi vill med denna skrivelse kraftigt understryka att ett sådant beslut allvarligt skulle skada TV-branschen samt även i onödan skapa en försämring för alla de tittare som idag använder marknätet, utan att nödvändigtvis gynna någon annan, skriver TV-bolagen i sin gemensamma skrivelse till Kulturdepartementet.
Och det är en gedigen lista namn som står bakom skrivelsen. Följande namn och representanter för respektive bolag har undertecknat brevet till regeringen:
Eva Hamilton, vd Sveriges Television
Casten Almqvist, vd TV4-Gruppen
Jonas Sjögren, vd SBS Discovery TV AB
Bo Østergaard, Vice President and GM, Turner Nordic and Baltic,
Andrea Sahlgren, Senior Vice President, Viacom International Media Networks
Casper Bjørner, Country Manager, The Walt Disney Company Nordic
Dennis Andersson, vd Eurosport Television AB
PJ Anders Linder, vd Axess TV
Mojdeh Zandieh, vd Kanal Global
Vi programbolagen med sändningstillstånd i det svenska digitala mark-TV-nätet anser att det frekvensutrymme som i dag används för TV-sändningar i UHF-bandet, även ska användas för TV under kommande tillståndsperiod. Detta är helt i linje med den utredning och det förslag till beslut som Myndigheten för radio och TV, MRTV, lämnat till regeringen och som en förkrossande majoritet av remissinstanserna i två remissomgångar ställt sig bakom, skriver bolagen och radar utförligt upp sina skäl.
Det första argumentet för sin ståndpunkt som TV-bolagen framför är att i stort sett alla tillfrågade i den rapport som MRTV lämnat till regeringen ansåg att nuvarande frekvensutrymme ska användas för kommande tillståndsperiod. Bara en av tillståndshavarna i 800-bandet svarade och föreslog annat. Denna utförliga utredning myndigheten sammanställt kan inte jämföras med telekombolagens snabbt producerade rapport, fortsätter de.
För att en annan användning av 700 MHz-bandet skulle vara rationell, krävs dessutom samordning i Europa, en samordning som ser ut att saknas i dag anser de. Därtill krävs en mycket forcerad övergång till de modernare standarderna DVB-T2/MPEG4, vilket innebär att hushållen i forcerade takt måste skaffa en ny TV-box, och är en teknisk övergång som tar längre tid än tre år att utföra skriver TV-bolagen. En forcerad teknikövergång redan efter tre år skulle släcka ett stort antal TV-kanaler, och över en miljon hushåll som i dag dagligen använder det digitala marknätet för både fri- och betal-TV skulle drabbas. Genom att avskilja 700-bandet försvinner mer än 30 procent av tillgängligt utrymme för TV, på vissa orter mer än så. Ett sådant beslut skulle därmed enligt TV-bolagen kraftigt försämra utbud och kvalitet för en stor andel av Sveriges befolkning.
Därför bör regeringen så snabbt som möjligt besluta att TV-branschen får använda dagens frekvensutrymme för TV även under den närmaste tillståndsperioden anser TV-bolagen, vilket skapar en trygghet hos både programföretag och TV-tittare.
Det kan vara till mer TV eller det kan vara mobilt bredband eller något annat som dyker upp de närmaste åren. Det beror på vad kunderna vill, teknikutvecklingen, hur våra grannländer gör samt inte minst vad vi beslutar inom ramen för EU. Men dagens beslut bör vara baserat på vad vi vet i dag och då är en fortsatt mångfald av TV-kanaler det bästa, avslutar TV-bolagen sin skrivelse till Kulturdepartementet.
Vill du läsa hela TV-bolagens skrivelse till regeringen, maila info@telekomnyheterna.se så skickar vi det som en pdf (endast för prenumeranter).