Bräcke kommuns avtal med Skanova gällande att hyra tillbaka sitt fibernät kan vara olagligt. Det konstaterar Konkurrenskommissionen, som är en del av tankesmedjan Den Nya Välfärden, i en granskning av kommunens avtal om att sälja det egna fibernätet för 1 kr till Skanova och att sedan hyra tillbaka det.
Det var den 20 augusti i år som kontraktet undertecknades, varigenom kommunen överlät sitt fibernät till Telias dotterbolag Skanova för 1 kr. Samma dag tecknade kommunen ett avtal om att för eget behov hyra tillbaka vissa av de överlåtna kablarna för 249 000 kronor per år under de kommande femton åren, sammanlagt 3,7 miljoner kr. Avtalen föregicks inte av någon annonserad upphandling, enligt Konkurrenskommissionen.
Det hela grundar sig i att Skanova åker runt till kommunerna och ljuger i dem att de kan göra så här och hänvisa till det så kallade telekomundantaget, det vill säga att man slipper undan offentlig upphandling om man upphandlar nät för allmänheten. Men den här typen av avtal är inte tillämplig på det undantaget och därför har kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling, säger Pär Cronhult, chefjurist och ansvarig för Konkurrenskommissionen på Den Nya Välfärden, till Telekomnyheterna.
Dessutom råder, enligt Pär Cronhult, en försiktighetsprincip för undantag från LOU när man tillämpar telekomundantaget, vilket innebär att det åligger Bräcke kommun i det här fallet, att bevisa att man har rätt att använda telekomundantaget.
En slutlig bedömning av Bräcke kommuns affärer med Skanova finns att ladda hem här: http://www.dnv.se/wp-content/uploads/2013/12/PM-2-KKO-13-022-Br%C3%A4cke-bredband.pdf