Konkurrenskommissionen och Den Nya Välfärdens kritik mot Bräcke kommun är obefogad. Det anser Bengt Flykt, kommunchef i Bräcke.
Jag tycker tvärtom att vi har agerat smart för att se till att vi får fiberbaserat bredband till samtliga hushåll och företag i kommunen, säger Bengt Flykt och fortsätter.
När vi började inventera fiberfrågan 2011 så hade 0,03 procent av hushållen i kommunen fiberanslutning. Då ska man ha i åtanke att vår kommun har lika stor yta som Gotland och att vi bara har fyra tätorter. När det gäller glesbygdsområdena har vi fått igång elva byalag för att skapa bredband ute i byarna. Det första är redan i gång och har redan anslutit 100 procent av de fastboende samt en hel del stugor, resterande är på gång. Problemet har dock varit tätorterna som ju inte är berättigade till bidrag för utbyggnaden och då har vi tittat på vilka andra fiberägare som finns, och funnit att Skanova och Telia har fiber som vi tillsammans med vår egen fiber till vissa kommunala anläggningar skulle knyta samman till ett större nät. På så sätt har vi fått Skanova att åta sig att fibrera alla hushåll och företag, samtidigt ansluter de givetvis kommunala verksamheter.
Bengt Flykt tycker själv att det här är en mycket bra lösning som faktiskt gör att glesbygdskommunen Bräcke kan skapa fibernät till alla i kommunen.
Genom att hyra förbindelserna till våra anläggningar vilket är det som Konkurrenskommissionen kritiserar får vi bättre anslutningar än vad vi skulle ha haft om vi fortsatt med den befintliga lösningen med radiolänk eller koppar. Därför tycker vi att det är orättvist att bara titta på frågan om hyrda förbindelser. Poängen har varit att erbjuda 100 procent av befolkningen bredband via optofiber innan år 2020 enligt de politiska direktiv vi har fått, säger Bengt Flykt.