Om Göteborgs Stad fattar beslutet att sälja sin verksamhet inom Gothnet (som Telekomnyheterna avslöjade i fredags) så kommer det beslutet att gå stick i stäv med de rekommendationer som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gått ut med.
De drygt 160 kommunala fibernät som finns i Sverige är mycket omtyckta av näringslivet, de främjar konkurrens och ger invånare låga bredbandspriser. Samtliga nät är offentligt ägda och bör förbli det. Om privata aktörer köper näten kan de få en dubbel roll, vilket motverkar konkurrens och tillväxt, skriver SKL på sin hemsida.
Kring detta faktum argumenterar Göteborgs stadsledningskontor enligt följande:
Idag är ca 140 stadsnät kommunalt ägda, 16 helt privat ägda och 21 stadsnät har ett blandat ägande (offentligt & privat). Enligt Stadsledningskontorets uppfattning bör ett ställningstagande att även fortsatt äga och utveckla stadsnät i egen regi föregås av att kommunen tydligt uttalar ändamålet med verksamheten och den förväntade nytta som verksamheten skall åstadkomma. Eftersom detta saknas i Göteborgs Stad ser stadsledningskontoret inte heller att det finns bärande skäl till fortsatt ägande av verksamheten.
SKL har avböjt att kommentera det enskilda fallet kring en eventuell försäljning av Gothnet.