De tre operatörer som i dag pekas ut i Sveriges Radios granskning av datalagringsdirektivet, uppger alla tre att de har återgått till vad de lagrade innan det av EU-domstolen nu ogiltigförklarade datalagringsdirektivet trädde i kraft i Sverige. Det uppger de för Telekomnyheterna.
Det som har skett sedan EU-domstolens uttalande är att vi har slutat tillämpa direktivet och gått tillbaka till det som var innan direktivet infördes i svensk lag. Det vill säga de regler som gällde för lagen om elektronisk kommunikation innan datalagringsdirektivet, säger Ola Hanson, chefsjurist på Telenor, till Telekomnyheterna.
På samma sätt har operatören 3 gjort.
Som jag har förstått det så är det så vi har gjort, säger Nicholas Högberg, Sverigechef på 3, till Telekomnyheterna.
Patrik Hiselius, bolagsjurist på TeliaSonera, pekar dessutom på att det finns flera olika anledningar till att den information som lagras, faktiskt lagras.
Vår utgångspunkt är att skydda kundernas integritet och att följa lagen. Enligt lagen skall uppgifterna kastas men kan, om det behövs, sparas för samtrafik eller efter samtycke eller för fakturering, säger han till Telekomnyheterna.
På Tele2 säger man att man har gått ännu längre än att återgå till de regler som ingick i lagen om elektronisk kommunikation innan datalagringsdirektivet trädde i kraft.
I ett mejl till Telekomnyheterna skriver Tele2 att man utöver de tidigare reglerna även har upphört att lagra eller lämna ut följande information:
S.k. masttömningar uppgifter om alla telefoner som varit uppkopplade mot en viss mast vid en eller flera tidpunkter
IP-spårningar uppgift om vem som innehaft en viss IP-adress vid surf på Internet vid visst tillfälle
Uppgifter om inkommande samtal uppgift om vem kunden blivit uppringd av och när detta skett
Positioneringsuppgift uppgift om var en telefon befunnit sig vid olika tidpunkter