NYHETSARKIVET
15 aug 2014 11:50
Com Hem: Avvecklingen drabbar kundernas utbud och valfrihet
Com Hem har genom sitt dotterbolag iTux erbjudit operatörens tjänster till de 70 000 hushållen i Göteborg. I och med avvecklingen kommer konkurrenssituationen förändras, menar operatören, och Com Hem riktar därför kritik mot beslutet att helt sluta använda det befintliga kabel-TV-nätet.

– Vi tycker att det är synd att ta bort ett av Europas snabbaste och effektivaste bredband och TV nät och på samma gång inskränka den konkurrens som funnits i infrastrukturen, säger Stefan Trampus, försäljnings- och marknadsdirektör på Com Hem, till Telekomnyheterna. Han fortsätter:

– För kundernas del drabbar det deras valfrihet och utbud. I en infrastruktur där fler tampas om kunderna vet vi att det får en för kunden fördelaktig påverkan på såväl priser som hastigheter och utbud. Därför tror vi på fullständig konkurrens mellan olika infrastrukturer.

De boende har fram tills nu utan kostnad fått ta del av ett TV-utbud från Com Hem via antennmottagare om 17 kanaler, enbart genom att koppla in sin TV i vägguttaget. Nu tvingas dessa hushåll gå från analogt till digitalt och hyresgäster som i dagsläget inte gjort ett aktivt val kring vilket typ av digital-TV-erbjudande de vill ha, kommer det att bli svart i rutan för på måndag.

– Därtill har kunderna erbjudits kunna köpa en bredbandshastighet i upp till 500 Mbit/s, medan den högsta tillgängliga hastigheten i det nya nätet kommer att nå upp i 100 Mbit/s. Detta innebär med andra ord att de som brukat en högre hastighet nedgraderas i och med avvecklingen, säger Stefan Trampus.

För flera av Com Hems TV-kunder kommer det också att bli en rent praktisk förändring, menar han Tidigare har de som bara kunnat koppla i TV:n och använda en fjärrkontroll för att ta del av sitt basutbud. Nu måste de lära sig en ny utrustning med boxar och allt som hör boxarna till, vilket för många av dem kommer att vara ovant.

– Vi och de andra operatörerna har försökt få denna avveckling att gå så smidigt och effektivt som möjligt. Vi och Framtiden har arbetat med att informera de berörda bland annat genom en bred marknadsföring på stan i Göteborg, en direkt marknadsföring hem till kunderna, liksom telefonsamtal och dörrknackning. Det har varit en enorm informationsinsats, men vi är medvetna att vi trots detta troligtvis inte nått ur till alla.

TN: Tror ni att berörda kunderna kommer att vända sig till er när avvecklingen inleds?

– Vi kommer med säkerhet få ett antal samtal där kunder frågar oss vad som har hänt.

TN: Vad anser ni om den skrivelse som Post- och telestyrelsen skickat där myndigheten ifrågasätter AB Framtidens beslut?

– Den skrivelsen uttrycker ett stöd för den infrastrukturkonkurrens som kan uppnås i öppna nät. Som sagt, infrastrukturkonkurrensen leder till ett rikare utbud, en konkurrenskraft och håller priserna för slutkunden nere. Begränsas denna konkurrens kommer det över tid få negativ effekt på allt detta. Därför är vi glada att PTS upptäckt detta och valt att även påtala det. Det är ju en myndighet som sysslar med dessa frågor 24/7, 365 dagar om året, så de vet ju vad de pratar om.

Stefan Trampus understryker att den process som inleds på måndag är omfattande och historisk.

– Det är ingen överraskning att den här avvecklingen ska ske, utan det är något som varit känt och allmän fakta för alla intressenter en lång tid. Och det är i liten begränsning något som påverkar våra framtida satsningar, men det är likväl historiskt stort.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108