Vart tredje svenskt företag anser att Internet of Things, IoT, är kritiskt för företaget inom fem år. Det visar en ny rapport gjord av Telenor Connexion som har intervjuat 100 svenska tillverkande företag.
Utvecklingen inom Internet of Things är i full gång och området spås en ännu mer dramatisk tillväxt under de kommande åren. För att ge en nulägesbild av Sveriges roll i den uppkopplade ekonomin har Telenor Connexion låtit undersökningsföretaget Norstat intervjua 100 svenska tillverkande företag och sammanställt resultatet i en rapport som nu publiceras. Undersökningen visar att sex av tio företag (60 procent) tror att Internet of Things inom fem år kommer att förändra deras bransch, medan en tredjedel (32 procent) anser att området är kritiskt för det egna företaget om fem år. Hela tre av fyra företag (77 procent) har eller planerar att implementera uppkopplade lösningar i sin verksamhet inom två år.
De främsta skälen till att företagen implementerar uppkopplade lösningar är bland annat att förbättra en tjänst eller service mot kund (61 procent), kostnadsbesparingar (36 procent) eller att skapa en ny intäktskälla (34 procent). Undersökningen visar samtidigt på en i vissa avseenden omogen marknad, något som kan förklaras av den snabba utvecklingen. Ett exempel är den otydliga ansvarsrollen för uppkopplade lösningar hos företag. Endast hos en fjärdedel (23 procent) är det IT-chefen som är ansvarig, medan andra företag nämner bland annat vd, produktchef, utvecklingschef och teknikchef.
Den största utmaningen kring sakernas internet anser företagen vara frågor kring säkerhet och integritet (17 procent) följt av den tekniska komplexiteten (15 procent). Utvecklingen medför även interna utmaningar för företagen, främst att uppkopplade lösningar kräver en fungerande affärsmodell (14 procent) och ny intern kompetens (13 procent).
Önskar du ta del av Telenor Connexions rapport i sin helhet, maila info@telekomnyheterna.se, så skickar vi dokumentet som pdf (endast för prenumeranter).