NYHETSARKIVET
22 sep 2014 12:06
EU kritiserar svenska 700 MHz-beslutet – kan orsaka fragmentering
I ett memo författat av Europeiska Kommissionen riktas kritik mot Sverige och övriga medlemsländer som har fattat beslut att redan innan år 2020 frigöra 700 MHz-band för mobila bredbandstjänster. I stället för att arbeta fram en gemensam europeisk strategi för 700-bandets framtid, riskerar den svenska regeringens beslut att leda till en fragmentering i Europa och bli en kostsam process, skriver Kommissionen.

I samband med att ”The High Level Group”, en expertgrupp med representanter för broadcastindustrin och telekomindustrin, lämnat över sin rapport till Neelie Kroes med rekommendationer om hur 700 MHz-banden bör nyttjas framöver, har Pascal Lamy och Europeiska Kommissionen valt att sammanfatta de viktiga frågeställningarna som fortsatt kvarstår. Där får Sverige kritik för det beslut svenska regeringen fattade tidigare i år om att redan år 2017 avsätta 700 MHz-bandet för mobila bredbandstjänster.

”...flera medlemsstater (t.ex. Finland, Tyskland, Sverige) har redan sagt att de kommer att avsätta 700 MHz-bandet (694-790 MHz, som för närvarande används av markbundna TV-nät och trådlösa mikrofoner i hela Europa) för trådlöst bredband. Om detta görs styckvis, kan det leda till en fragmentering i Europa”, skriver Europeiska Kommissionen i sitt memo.

En gemensam tidsplan skulle hålla kostnaderna nere menar Pascal Lamy, vilket inte är möjligt när nationer, däribland Sverige, redan fattat nationella beslut om hanteringen av 700-bandet.

”Icke samordnade nationella åtgärder kommer sannolikt att leda till en fragmentering av marknaden och orsaka frustrerade användare, ovilliga att investera i den utrustning som skulle kunna förbättra en effektiv användning av spektrumet. Dessutom hjälper en harmonisering att hålla nere kostnaderna: att producera specialteknik till alla skilda frekvensområden som finns i varje enskild medlemsstat ökar kostnaderna för tillverkarna (som saknar stordriftsfördelar) liksom kostnaderna för konsumenterna vid köp av utrustning. Detta skulle särskilt påverka småskaliga användare”, skriver Europeiska Kommissionen i sitt memo.

Önskar du ta del av Europeiska Kommissionens memo, mejla info@telekomnyheterna.se så skickar vi dokumentet som pdf (endast för prenumeranter).
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108