Operatörernas IT-miljö är oftast inte rustad för att hantera ett flertal OTT-tjänster, förklarar Bengt Nordström. Det innebär att en operatör som sluter avtal med en OTT-leverantör för att kunna plocka in tjänsten i sitt erbjudande gentemot kunderna, exempelvis Spotify, samtidigt ådrar sig ett nytt stort IT-projekt. Ska sen exempelvis Facebook plockas in på samma sätt medför det ännu ett projekt.
Operatörerna måste därför utforma en plattform som erbjuder enkelhet effektivitet och skalbarhet så de slipper uppfinna hjulet varje gång de plockar in en ny tjänst. En sådan plattform innebär stor intäktspotential. Men kan operatörerna erbjuda en plattformslösning som är snabbare finns möjligheten att locka till sig start-ups, säger Bengt Nordström, vd Northstream, till Telekomnyheterna.
Han tror också att det finns skäl i att vara snabbt ut på marknaden och vara en av de första operatörerna att anamma denna modell, eftersom det kan locka de mest populära OTT-tjänsterna till sig.
Absolut finns det fördelar med att vara först. Om operatörerna öppnar upp API mot OTT-leverantörerna finns chansen till fler samarbeten, vilket i sin tur öppnar upp för högre omsättning och högre intäkter. Och detta gäller inte bara de stora drakarna som Netflix och YouTube, utan erbjuder operatörerna en snabbare och mer skalbar plattform finns möjlighet att även plocka in de små OTT-aktörerna, avslutar Bengt Nordström.
Önskar Du ta del av den rapport Northstream sammanställt på uppdrag av AsiaInfo, mejla info@telekomnyheterna.se så skickar vi dokumentet som pdf (endast för prenumeranter).