Den svenska rättighetsmarknaden har uppenbara brister i efterlevnad, kontroll och tvistelösning. Det konstaterar Telia och Com Hem, som tillsammans med ett antal programföretag i TV-branschen har skickat en gemensam skrivelse till regeringen för att uppmana till omedelbar utredning och åtgärder på området.
Bristerna medför stora kostnader för såväl rättighetshavare, kommersiella användare som konsumenter och dämpar såväl innovation som tillväxt på marknaden. Vilket alla parter skulle gynnas av. Vi önskar att regeringen ger utredningen av sällskapsdirektivet rätt förutsättningar för att kunna utforma och ge förslag till effektiva mekanismer för efterlevnad, kontroll och tvistelösning som direktivet medger, skriver företagen och organisationerna i brevet.
Avsändarna refererar till det direktiv som antagits inom EU på området för kollektiv rättighetsförvaltning. Enligt dem är det av ytterst vikt att den svenska implementeringen av detta direktiv kommer att leda till effektiva regler för efterlevnad, kontroll och tvistelösning i svensk rätt.
Om inte svensk rätt, liksom de flesta övriga EU-länder, utser en särskild myndighet med ansvar för kontroll av förvaltningsorganisationerna, så kommer de regler som finns till skydd för användare och konsumenter inte att få något effektivt genomslag. De kommer att bli papperstigrar utan någon nämnvärd praktisk effekt, skriver bolagen i brevet, som har signerats av IT&Telekomföretagens förbundsdirektör Anne-Marie Fransson.
I det lagförslag som kommer att presenteras i mars nästa år ser aktörerna en risk för att det inte alls kommer att leva upp till direktivets krav på effektiv efterlevnad och kontroll, och uppmanar därför departementsledningen att ta frågan på största allvar. Enskilda aktörer har haft kostnader för rättighetstvister om tiotals miljoner kr de senaste åren och utöver kostnadsaspekten lyfter avsändarna även fram åsikten om att förvaltningsorganisationerna i egenskap av monopolister idag får ett mycket stort inflytande över ersättningsnivåer för rättigheter.
Detta har en avsevärd negativ inverkan på förutsättningarna att utveckla nya, innovativa marknadserbjudanden. Ska marknaden fungera krävs ersättningsnivåer som också går att ifrågasättas. Och det fungerar inte om de kommersiella aktörerna är utelämnade åt förvaltningsorganisationernas godtycke, skriver aktörerna.
De bolag och organisationer som står bakom skrivelsen är IT&Telekomföretagen, ElektronikBranschen, Svensk Handel, Visita, Livemusik Sverige, Com Hem, Samsung, SF Anytime, SBS Discovery, TeliaSonera, TV4-Gruppen och Voddler.
Önskar du ta del av brevet, mejla info@telekomnyheterna.se så skickar vi dokumentet som pdf (endast för prenumeranter).