Anledningen till att fulsäljbolag som nyligen stämda Nytel och Svenska telebolaget kan fortsätta sin verksamhet är att de agerar i andra och tredje led från nätoperatören, och dessutom med gamla wholesale-avtal som inte har kunnat brytas. Det uppger källor för Telekomnyheterna.
I går uppgav Konsumentombudsmannen att man har stämt Nytel och Svenska telebolaget med ett yrkande på en marknadsstörningsavgift om 1 miljon kr vardera efter att bolagen på ett utstuderat sätt har ringt äldre personer och sålt teleabonnemang.
Trots den branschöverenskommelse som Konsumentverket, PTS, Telekområdgivarna och operatörerna undertecknade för snart ett år sedan har ett antal fulsäljbolag lyckats leva vidare tack vare gamla wholesale-avtal som inte har gått att bryta.
Både Nytel och Svenska telebolaget bedriver sin verksamhet via TDC:s nät, men operatören kommer inte åt dem eftersom operatörerna är kunder hos TDC i tredje led och då dessutom med gamla avtal.
TN: Niclas Karnhill, presschef på TDC, hur agerar ni för att lösa detta problem och när tror ni att det är löst?
- TDC agerar snabbt och tydligt i samtliga fall vi får information om oetisk försäljning. Vi agerar i enlighet med de etiska reglerna som är satta av Telekområdgivarna, vilket vi även i avtal kräver att våra kunder skall agera efter. Vi har i samtliga fall där oetisk försäljning har kunnat påvisas notifierat dem med hot om uppsägning om inte kraftiga förbättringar görs.
- Angående Nytel har dessa inte bedrivit nyförsäljning sedan augusti 2015. Vidare blev TDC varse om problemen med Svenska Telebolaget under december och har ålagt Limitless att se till att problem åtgärdas. Från mitten av januari infördes säljstopp av Limitless gentemot Svenska Telebolaget, säger Niclas Karnhill vidare.