Tele2 Sverige har i dag gett 225 anställda och konsulter beskedet att de får lämna företaget. Samtidigt gör man en översyn av butikerna och ser över hur man kan optimera sina leverantörsavtal. Det bekräftar bolagets presschef Malin Selander för Telekomnyheterna.
Det här är en del av Challenger-programmet som vi sjösatte 2014 och som ska skapa besparingar på 1 miljard kr innan 2018 inom hela koncernen. Sverige står för 40-50 procent av detta belopp och det här är en del av det som vi gör inom ramarna för det, säger Malin Selander.
De anställda som drabbas av dagens besked har fått individuella erbjudanden från bolaget, vilket innebär att Tele2 har gått förbi LAS i neddragningen.
Vi har haft en nära dialog med facket. Vi erbjuder individuella överenskommelser för att säkerställa att vi har rätt person på rätt plats och att vi är organiserade så att vi kan ligga i framkant och driva utvecklingen inom data och uppkoppling. Vår erfarenhet är att LAS innebär en långdragen process som kan vara väldigt jobbig för de drabbade. Därför tycker vi att det här är en bättre lösning, säger Malin Selander.
Neddragningarna kommer att ske fördelat över hela Sverige-verksamheten.
TN: Hur många butiker är det som drabbas i det här effektiviseringspaketet?
Vi kommer att göra en genomgång av vilka butiker som är lönsamma och vilka som inte är det. De som inte är lönsamma kommer att stängas under kontrollerade former samtidigt som vi säkert kommer att öppna nya butiker i bra lägen under samma tid, säger Malin Selander.