För första gången sedan 2011 minskade antalet klagomål på telekomtjänster hos Telekområdgivarna under förra året. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Under 2016 kom det in 7 279 ärenden till Telekområdgivarna, vilket är 18 procent färre än året innan.
Den positiva utvecklingen beror med stor sannolikhet på arbetet med Handlingsplanen mot oseriös telefonförsäljning som nu även utvidgats att även omfatta försäljning till enskilda näringsidkare och annan försäljning.
Telekområdgivarna har däremot noterat en ny typ av problem som blir allt vanligare. Det gäller när digitalt undertecknade avtal, så kallade scrive-avtal, används på ett oseriöst sätt. De klagomål som kommer in rör situationer där abonnenten först blivit uppringd av säljare för att ingå ett muntligt avtal och strax därefter ringts upp igen för att signera ett digitalt avtal. Ibland guidas man till och med under det uppföljande samtalet för att underteckna avtalet. Sedan dröjer det vanligen en månad tills första räkningen kommer och under tiden hinner den lagstadgade ångerfristen passera. När abonnenten uppmärksammas på att ett byte av operatör har skett är det därmed för sent att ångra sig. Abonnenten har inte getts tid att läsa igenom avtalet och det är inte heller ovanligt att operatören senare inte kan presentera en ljudfil utan endast hänvisar till det elektroniskt undertecknade avtalet, vilket abonnenten menar inte stämmer överens med muntliga uppgifter och löften som getts av säljaren under det inledande säljsamtalet. I de ärenden vi fått in har abonnenten därför ofta hamnat i en sämre situation än om det endast funnits ett muntligt avtal, skriver Telekområdgivarna i sitt pressmeddelande.