Det är kammarrättens och Regeringsrättens beslut i en tvist mellan Ventelo och TeliaSonera som ligger till grund för det överträdelseförfarande som EU-kommissionen i går inledde mot Sverige. Det framgår av den formella underrättelse som har skickats till Utrikesdepartementet, UD.
Det har kommit till vår kännedom att den svenska nationella regleringsmyndigheten, efter ett beslut i Regeringsrätten hösten 2007 (mål nr 4040-05 av den 24 oktober 2007, Ventelo mot Telia Sonera) som bekräftar kammarrättens dom (mål nr 7741-04 av den 17 juni 2005, Ventelo och Telia Sonera), tycks ha begränsad befogenhet att avgöra tvister som gäller villkor i samtrafikavtal som är föremål för förhandlingar mellan företag, skriver EU-kommissionen.
I den aktuella tvisten ålade PTS TeliaSonera skyldighet att tillhandahålla anslutning till nätet efter begäran som uppfyller rimliga krav, samtrafikskyldighet, skyldighet att offentliggöra ett referenserbjudande samt skyldighet att undvika otillbörlig diskriminering.
I kammarrättens tolkning av kap. 7 § 10 i lagen om elektronisk kommunikation tycks vissa villkor, utöver de som härrör från referenserbjudanden (som exempelvis ställande av säkerhet, kreditvärdighetsbedömning, avtals löptid, avtalsändring efter underrättelse och uppsägning av avtal till följd av kontraktsbrott) inte betraktas som specifika för samtrafikavtal, och anses därför inte sammanhänga med de skyldigheter som följer av själva lagen eller av beslut som gäller skyldigheter som meddelats med stöd av lagen. /
/ Det är kommissionens uppfattning att de svenska domstolarna gör en alltför snäv tolkning av regleringsramen och på så sätt begränsar räckvidden av det uppdrag som den nationella regleringsmyndigheten tilldelats enligt regleringsramen och förhindrar den nationella regleringsmyndigheten från att ålägga de tvistande parterna lämpliga lösningar, skriver EU-kommissionen.