Post- och telestyrelsen vill höja det funktionella kravet på bredbandshastighet från dagens nivå på 1 Mbit/s till 5 Mbit/s. Det framgår av den översyn av nivån som myndigheten har gjort på uppdrag av regeringen.
"För att anslutningar av stadigvarande bostäder och fasta verksamhetsställen till allmänna kommunikationsnät ska kunna antas ge tillgång till grundläggande internettjänster gör PTS bedömningen att infrastrukturen för anslutningen behöver medge en överföringshastighet om 3 Mbit/s (nedlänk). För att med större säkerhet garantera fullgod hastighet och kvalitet samt för att även medge viss samtida användning av flera tjänster bedömer PTS dock att anslutningen bör medge åtminstone en överföringshastighet om 5 Mbit/s", skriver PTS och konstaterar att det i dag bara finns cirka 80 hushåll eller arbetsställen i Sverige som saknar möjlighet till den föreslagna minimihastigheten.
Enligt myndigheten skulle ett införande av det nya kravet innebära en kostnad på 2,2 miljoner kr för själva upphandlingen av anslutningar. Den kostnaden skulle kunna fördelas över en period om tre år. Därutöver tillkommer kostnader för förvaltningen och administrationen av de upphandlade anslutningarna, vilka kan uppskattas till ett behov av resursförstärkning hos PTS till en uppskattad årlig kostnad om cirka 1,7 miljoner kr.
Man föreslår även att det ska ske en översyn av det funktionella kravet var femte året.
Här finns hela rapporten att ladda hem och läsa: http://www.pts.se/upload/Rapporter/Internet/2017/Oversyn-niva-funktionellt-tilltrade-internet-pts-er-2017_8.pdf