En strejk inom telekombranschen skulle kunna bli samhällsfarlig. Det anser IT&Telekomföretagen som har skrivit till Post- och telestyrelsen med en önskan att PTS nu sambereder denna fråga med MSB.
"De lagda varslen kommer kunna innebära att samhällsviktiga funktioner, intressen och verksamheter inte kan upprätthållas om fel uppstår. De lagda varslen innebär därför en uppenbar risk för samhället. Vad som komplicerar analysen av risken för samhällsfarlighet är att svenska kommunikationsnät är djupt integrerade i varandra. Specifika samhällsfunktioner är inte beroende av enbart en aktör för att fungera utan av att hela kedjan av aktörer fungerar. För det fall ett driftavbrott uppstår hos en aktör, eller i en del av infrastrukturen, får detta effekter långt bredare. Exempelvis kan ett larmsamtal behöva transporteras över flera aktörers nät för att nå fram, och vart och ett av dessa nät kan i sin tur vara beroende av olika underleverantörer för att driftsäkerhet ska kunna säkerställa", skriver IT&Telekomföretagen som även påpekar att det lagda varslet kommer i ett läge där svensk telekominfrastruktur samtidigt är utsatt för en omfattande cyberattack.
Det är på torsdag kl 14 som Sekos strejk kan bryta ut hos One CC, Ericsson Local Services, Relacom, Geomatikk Sverige och Com Hem. Strejken är för närvarande den enda som hotar medlemmar av Almega i och med organisationen i natt kom överens med Seko om ett nytt avtal på järnvägsinfrastrukturområdet.
"För en dryg vecka sedan låg det fem mycket omfattande strejkvarsel från fackförbunden Fastighets och Seko mot två av förbunden inom Almega, fyra av dem mot Almega Tjänsteförbunden, det femte mot IT&Telekomföretagen inom Almega. Tack vare intensiva och konstruktiva förhandlingar har vi sedan dess lyckats lösa ut fyra av konflikterna utan utbruten strejk, och på både Spårtrafikområdet och Järnvägsinfrastrukturområdet har vi kunnat komma överens direkt mellan parterna. Alla fyra avtal har landat inom märkets 6,5 procent på tre år. Jag utgår från att Sekos inriktning är att vi nu i samma konstruktiva anda ska kunna lösa ut också den femte konflikten, på Telekomavtalet inom IT&Telekomföretagen", säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i en kommentar.