Det råder en kompakt förtroendekris på Post- och telestyrelsen. Det visar en nyligen genomförd medarbetarenkät som myndigheten låtit TNS Gallup genomföra.
Enligt undersökningen känner bara var fjärde anställd (25%) ett positivt förtroende för att myndighetens ledningsgrupp tar ansvar för helheten på myndigheten. Något fler, var tredje anställd (33%), känner ett positivt förtroende för PTS ledningsgrupp och lika många känner ett positivt förtroende för PTS generaldirektör Marianne Treschow.
Det innebär att Marianne Treschow har ett rekordlågt förtroende bland sina anställda. Enligt uppgift till Telekomnyheterna är det endast 12 procent av de anställda på den prestigefyllda konkurrensavdelningen som uppger sig ha ett positivt förtroende för Marianne Treschow. Samtidigt uppger 73 procent av konkurrensavdelningens anställda att de känner ett negativt förtroende för generaldirektören. Dessvärre kan vi inte gå in mer i detalj på Marianne Treschows betyg då myndigheten vägrat Telekomnyheterna att ta del av utvärderingen av henne. Mer om detta i en separat text härintill.
I ett sommarbrev till personalen på Post- och telestyrelsen, skriver Marianne Treschow som redan gått på semester: Jag och ledningsgruppen tar nu till oss resultatet och arbetar vidare utifrån det. Detta ska leda till en handlingsplan för att stärka förtroendet för mig och ledningsgruppen.
Samtidigt som de anställda inte har något förtroende för myndighetens ledning är det bara 34 procent som svarar positivt på frågan om de anser att PTS har en öppen atmosfär där man kan säga sin egen mening. Detta tycks till och med vara en mening som PTS egen ledningsgrupp håller med om då bara hälften av de tio personerna i ledningsgruppen uppger att de känner en sådan öppen atmosfär på jobbet. Vid en detaljerad genomgång av PTS medarbetarenkät kan man konstatera att det på tre av myndighetens enheter inte finns en enda medarbetare som känner att det finns en öppen atmosfär där man kan säga sin egen mening. Dessa är enheten för marknadsanalys på strategiavdelningen, enheten för accessnät på konkurrensavdelningen och ekonomienheten på den administrativa avdelningen.
Det allra sämsta betyget i medarbetarundersökningen får dock samarbetet och informationsutbytet mellan PTS avdelningar. Endast 12 procent av de svarande anser att de får bra information om vad som händer inom andra avdelningar. På denna fråga är det så många som tio olika enheter inom myndigheten där ingen enda anställd anser att informationen är bra. Inom PTS ledningsgrupp är det bara två av tio personer som anser att informationen mellan avdelningarna är bra.
På den liknande frågan, om de anställda känner att samverkan mellan avdelningarna fungerar, svarar 18 procent positivt. Här är det nio enheter där ingen av de svarande ser en positivt fungerande samverkan. Tre av tio i ledningsgruppen svarar positivt på frågan.
Om den dåliga kommunikationen mellan avdelningarna beror på den omorganisation som myndigheten genomförde för ett år sedan, eller inte, är det svårt att sia om. PTS har enligt uppgift till Telekomnyheterna åtminstone inte för avsikt att utvärdera omorganisationen utan satsar istället på full fart framåt.
Att den nya organisationen på PTS inte fungerar särskilt väl framgår även av de fyra frågor i enkäten, som handlar om organisation och struktur. Även här ligger enkätresultaten lågt.
Så här svarar de tillfrågade i enkäten på de fyra frågorna:
Enheten har effektiva arbetsrutiner, 40 procent positiva
Enheten har en bra arbetsfördelning, 40 procent positiva
Enheten har tydliga roller, 43 procent positiva
Effektiva möten, 36 procent positiva
Det enda som tycks fungera riktigt bra är myndighetens information om vi bortser från den mellan avdelningarna. Inom den kategorin hittar vi fyra av de fem mest rosade frågorna i medarbetarenkäten. Bäst tycks intranätet Insikten vara. Hela 95 procent av de svarande anger att de är positiva till den information som publiceras där. Man kan även nämna att 70 procent av de anställda gärna rekommenderar PTS som arbetsplats för vänner och bekanta.
Totalt svarade 91 procent av Post- och telestyrelsens anställda på medarbetarenkäten.
De fem frågorna och svaren med minst andel positiva svar
1. Få information om vad som händer inom andra avdelningar på PTS, 12%
2. Samverkan mellan PTS avdelningar fungerar, 18%
3. Ledningsgruppen tar ansvar för helheten, 25%
4. Hur bra fungerar den interna kommunikationen inom PTS, 31%
5. Har förtroende för PTS ledningsgrupp, 33%
5. Har förtroende för PTS generaldirektör, 33%
De fem frågorna och svaren med störst andel positiva svar
1. Hur bra fungerar det att få bra information på PTS intranät Insikten, 95%
2. Hur bra fungerar det att få bra information på PTS enhetsmöten, 90%
3. Hur bra fungerar det att få bra information från närmaste chef, 89%
4. Har inte utsatts för kränkande särbehandling, till exempel mobbning/sextrakasserier på arbetsplatsen de två senaste åren, 85%
5. Hur bra fungerar det att få bra information på PTS avdelningsmöten, 84%
Vill du läsa en sammanställning av vad varje enhet gav för betyg fråga för fråga i medarbetarundersökningen så kan du skicka ett mejl till info@telekomnyheterna.se, så skickar vi en excelfil i retur.
PTS vill mörka Treschows dåliga betyg i medarbetarenkäten
Post- och telestyrelsen stoltserar inte direkt med att generaldirektör Marianne Treschow bara har en tredjedel av de anställdas förtroende. När Telekomnyheterna begärde ut myndighetens medarbetarenkät så hade en och samma fråga med svar raderats bort på 33 ställen bland de 400-500 sidor med information som myndigheten skickade över. Det som var unikt med denna bortradering var att det var en e n d a fråga i hela enkäten som hade raderats bort helt. Det var med andra ord inte bara resultatet utan även frågan som hade raderats.
Man får anta att PTS radering gjorts för att skydda Marianne Treschows usla förtroenderesultat från att nå offentligheten utanför PTS. Efter lite journalistiskt arbete har Telekomnyheterna fått tag på Treschows betyg från hela myndigheten samt några avdelningar. För att få reda på hela resultatet har vi även beslutat oss för att överklaga Post- och telestyrelsens beslut att inte lämna ut uppgifterna till kammarrätten.
Telekomnyheterna Analys nr 7/2008