NYHETSARKIVET
19 jun 2008 08:00
Så här förändras TeliaSonera vid ett uppköp
France Telecom köper.

Mobilitetstjänster och Bredbandstjänster kommer att ingå i France Telecoms motsvarande affärsområden det vill säga i divisionerna Personal Communication Services och Home Communication Services. Företagsmarknaden kommer att ingå i divisionen Enterprise Communication Services. TeliaSonera i Norden och Baltikum kommer att bilda en ny geografisk enhet (exempelvis Nordic). I France Telecoms koncernledning kommer någon att få ansvar för geografin Nordic. Det kan bli mobildivisionschefen (holländaren Olaf Swantee) eftersom han redan har de flesta geografierna. Men det kan också bli företagsdivisionschefen Barbara Dalibard som är den ende i koncernledningen som inte har något geografiskt ansvar. Personaldirektören Olivier Barberot som ansvarar för Polen kan förstås också få ansvar för Nordic. TeliaSoneras affärsområde Eurasien styckas nog upp. Det mesta kommer att hamna hos Group General Secretary Jean-Yves Larrouturou som bland annat har Asien och internationell utveckling på sitt bord. Detta betyder att TeliaSoneras huvudkontor upphör och att utveckling inom teknik, tjänster och affärer flyttar till Paris.
France Telecoms struktur innehåller också operativa landschefer. Jag tror inte att man utser en landschef i varje land. Det är troligt att en landschef kommer att utses för den geografiska grupperingen Nordic. Denne kommer att utses bland dagens chefer i TeliaSonera. Eurasien styckas också som operativ struktur. Min gissning är att Ryssland ingår i den operativa enheten Östeuropa. Turkiet ingår i Mellanöstern-grupperingen och övriga delar kommer att tillhöra den asiatiska grupperingen. Den operativa verksamheten i varje land kommer inte att genomgå några större förändringar.
Samtliga varumärken kommer att bytas till Orange.
TeliaSoneras verksamhet i Spanien (Yoigo) kommer att säljas.

Deutsche telekom köper.

Mobilitetstjänster och Bredbandstjänster kommer att ingå i Deutsche Telekoms motsvarande affärsområden dvs. T-Mobile och T-Home. Det betyder att Hamid Akhavan blir mobilchef och Timotheus Höttges bredbandschef. Företagsmarknaden kommer att hanteras av Reinhard Clemens som är företagschef. Det troliga är att varje land kommer att utgöra en geografisk enhet. Möjligen kommer de asiatiska geografierna inom affärsområdet Eurasien hållas samman ungefär som TeliaSonera gjort. TeliaSoneras huvudkontor upphör och utveckling inom teknik, tjänster och affärer flyttar till Bonn.
Den operativa verksamheten kommer att bedrivas landsvis men uppdelat på de olika affärsområdena. Deutsche Telekom har, i de länder där de verkar, olika bolag för bredband och mobilt. Det kan betyda att de vill göra en uppdelning av detta även i Sverige och Finland, där dessa verksamheter delvis ingår i gemensamma bolag. Den uppdelning som gäller i Norge, Estland, Lettland och Litauen med tydliga och olika bolag för mobilt och bredband torde vara mest attraktivt för tyskarna. Varje land kommer att rapportera mobil-, bredbands- och företagsverksamheten var för sig. Det kommer att utses operativa chefer för varje land. Företagsmarknaden kommer att hanteras ungefär som TeliaSonera gör idag.
De lokala varumärkena för bredband kan komma att vara kvar. Namnet kommer att ändras till T-Telia, T-Sonera osv. Varumärket för alla mobilverksamheterna kommer att bytas till T-Mobile.

Ingen verksamhet behöver säljas.

Telefonica köper.

Antingen förs verksamheten in i Telefoncia O2 Europe eller så bildas det en ny enhet inom Telefonica som heter ”Telefonica TeliaSonera”. Den kommer då att omfatta alla de verksamheter som idag finns i TeliaSonera i Norden och Baltikum, utom viss övergripande tjänste- och marknadsutveckling. Det kommer att finnas ett lokalt huvudkontor för den nya enheten i Stockholm. Den nya enhetschefen rekryteras från TeliaSonera och kommer att kallas ”General Manager Telefonica TeliaSonera”. Denne ingår också i Telefonicas koncernledning och blir således kollega med herrarna Guillermo Ansaldo (Telefonica Spanien), José María Álvarez-Pallete (Telefonica Latin America) och Matthew Key (Telefonica O2 Europe). TeliaSoneras verksamheter i Ryssland, Turkiet och Eurasien kommer sannolikt också bilda en ny geografisk enhet, vilket innebär ytterligare en ”General Manager Telefonica Eurasia”.
Den operativa verksamheten kommer att bedrivas som idag. Bolagsstrukturerna kommer att vara oförändrade.
Varumärkena kommer sannolikt att behållas, men över tiden kommer man att försöka lansera ett gemensamt varumärke för Norden och Baltikum motsvarande vad som skedde med O2 i Europa och ett annat för Eurasia. Det kan bli TeliaSonera för Norden och Baltikum men troligen vill man ha ett enklare och mer klatschigt namn. France Telecoms egen logga kan göra sitt intåg eller O2.
TeliaSoneras verksamhet i Spanien (Yoigo) kommer att säljas.

Vodafone köper.

Varje land kommer att bli en egen operativ enhet som bedriver sina affärer enligt den centralt styrda affärsmodellen. All affärsutveckling sker från England. Ett köp kan förmodligen också resultera i att Vodafone säljer det mesta av fastnätsverksamheten till någon annan intresserad köpare eftersom det är en främmade fågel hos Vodafone att driva ett dominerande bredbandsnät. TeliaSoneras huvudkontor avvecklas och alla strategiska utvecklingsaktiviteter inom TeliaSonera kommer att upphöra. TeliaSoneras affärsområden kommer inte att finnas kvar. Varje bolag kommer att ha sin VD.
Operativt kommer mobil- och bredbandsverksamheterna drivas var för sig i varje land, ungefär som idag, till dess att bredbandsverksamheten har anpassats till de affärsmodeller Vodafone vill ha. Vodafone har börjat med dsl-verksamhet i Tyskland och Italien som komplement till mobiltjänsterna. Det kan naturligtvis leda till nytänkande även i Norden.
Varumärket kommer att bli Vodafone. Varumärkena hos bredbandsbolagen består om man avser sälja verksamheten, annar kommer de också heta Vodafone.
TeliaSoneras verksamhet i Spanien (Yoigo) kommer att säljas. Min gissning är att det mesta av bredbandsverksamheten i Norden och Baltikum säljs.

Telenor köper.

TeliaSoneras nordiska och baltiska verksamhet kommer att föras in i Telenors affärsområde Norden under Morten Karlsen Sørby. Ryssland och Turkiet kommer att föras till Telenors affärsområde Cental- och Östeuropa under Jan Edvard Thygesen, medan övriga delar av Eurasien förs till affärsområdet Asien under Arve Johansen. TeliaSoneras huvudkontor upphör och all strategisk, teknisk och affärsmässig utveckling tas över av Oslo.
Den operativa verksamheten fortlöper som idag. Verksamheten kommer att rapporteras i strukturerna mobil- och fastnätstjänster.
Varumärkena kommer troligen bestå. Telenors propeller tillkommer.
Omfattande verksamheter måste säljas. I Norge måste all verksamhet säljas som idag ägs av TeliaSonera. Det betyder Netcom, Chess och NextGenTel. I Sverige måste all verksamhet som ägs av Telenor säljas. Det betyder Telenor, Bredbandsbolaget och Glocalnet. I Danmark måste någon av mobiloperatörerna Sonofon eller Telia säljas. De har nästan lika stor marknadsandel (19,3 % resp 18,7 %). Att sälja operatörsverksamheterna i Norden när konjukturen verkar vika är förmodligen ingen höjdare. I Ryssland krävs sannolikt ingen försäljning.

Rune Nilsson

Telekomnyheterna Analys nr 7/2008
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108