Telias största wholesale-kunder och samtidigt konkurrenter på slutkundsmarknaden är alla tveksamma till Telias grepp att plocka in det funktionellt separerade Skanova i Telia.
Jag förstår att Telia gör den här sammanslagningen för att bli mer effektiva och förutom ledtiderna för leverans har vi haft ett bra samarbete med Skanova. Vi kan dock konstatera att Skanova alltid har använt argumentet att man agerar på en armlängds avstånd från moderbolaget som ett viktigt argument i sin relation med oss. Därtill känner jag en oro över vad som kommer att ske när det gäller transparensen mellan wholesale-organisationen och Telias marknadsverksamhet. En annan risk är att grossistverksamheten får ett minskat utrymme till Telias egen fördel, säger Patrik Hofbauer, vd för Telenor Sverige, till Telekomnyheterna.
Vi konstaterar att Telia nu frångår separationen mellan infrastruktur- och slutkundsaffären som tidigare har varit en viktig del av Telias praktiska uppfyllelse av sina regulatoriska skyldigheter. Även om separationen mellan dessa två affärer inte har gett det resultat vi förväntade oss så har den åtminstone skapat förutsättningar för bättre likabehandling mellan Telia och de övriga bolagen på marknaden. Med detta beslut är risken stor att förutsättningarna för likabehandling försämras, och därför förutsätter vi att PTS nu analyserar Telias beslut noggrant, säger Carl-Johan Rydén, säkerhets- och regleringschef på Tele2 Sverige, till Telekomnyheterna.
Vi är förvånade över agerandet, men vi måste sätta oss in i detta innan vi har en mer underbyggd åsikt om det här, säger Fredrik Hallstan, presschef på Com Hem, till Telekomnyheterna.
Bahnhof är den aktör som ger förändringen hårdast kritik och liknar förändringen med den tid då Televerket hade monopol på telemarknaden.
"Utvecklingen är klart oroande för oss som hittills köpt grossisttjänster av Skanova. Vi får en situation som kan liknas vid tiden då det gamla Televerket hade monopol på telemarknaden", säger Jon Karlung, vd på Bahnhof, i ett pressmeddelande och fortsätter.
"Förutsättningen för en fri konkurrens och ett blomstrande näringsliv är en neutral och oberoende infrastruktur för internet. Det här är som att låta vissa bussbolag åka billigare på vägnätet. Sammanslagningen påverkar hela branschen och kan bidra till att tjänsterna från alla internetoperatörer, inklusive Telia, blir både dyrare och sämre. Utvecklingen kan hämmas", säger Jon Karlung.