Telenor Sverige är det första telekombolaget i världen att klimatkompensera genom Fairtrade Climate Standard. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande i dag. Samtidigt är företaget först i Sverige med att ta på sig krav på åtgärder för minskade utsläpp enligt standarden.
Förra året genererade Telenors verksamhet i Sverige CO2-utsläpp på cirka 1600 ton, varav det mesta kommer från den tekniska driften av nätet samt resor inom företaget. Genom att köpa utsläppskrediter som kompenserar för de utsläpp som verksamheten genererar och samtidigt bidra till social utveckling och klimatanpassning i låginkomstländer, klimatkompenserar Telenor Sverige.
Klimatkompensationen kommer att ske i projektet Bagepalli Coolie Sangha i Indien. Krediterna skapas genom att ersätta ineffektiv uppvärmning och matlagning med ved och fotogen, med småskaliga biogasanläggningar som genererar förnybar biogas för hushållsbruk. Projektet ägs och sköts av ett lokalt kooperativ bestående av närmare 40 000 lantarbetarfamiljer lokaliserade i över 900 byar i Indien. För varje såld kredit genereras dessutom en så kallad Fairtrade Premium som går direkt tillbaka till lokalsamhällena och möjliggör ytterligare åtgärder för att stärka resiliensen mot klimatförändringar.
"Som en av de största globala telekomaktörerna så genererar vår verksamhet utsläpp som är svåra att undvika idag. Genom att klimatkompensera kan vi ta ansvar för dessa utsläpp samtidigt som vi kontinuerligt arbetar för att minska dem. Samarbetet ger oss ytterligare incitament att påskynda arbetet och möjlighet att bidra till en mer hållbar vardag för människor i de länder som är mest utsatta", säger Magdalena Aspengren, hållbarhetschef på Telenor.