IP-Onlys i särklass viktigaste kommunikationsbudskap under 2018 har varit att bolaget är det som bygger mest fiber på den svenska landsbygden. Telekomnyheterna har försökt få klart svar om hur de egentligen räknar och här är IP-Onlys svar.
"Vi använder oss av flera källor för att bilda oss en uppfattning om andra nätägares byggtakt, såväl officiella som inofficiella. Exempel på källor är publika hemsidor, årsredovisningar, data från PTS men även entreprenörer (flera bygger ju åt många nätägare) och länsstyrelser och kommuner. Vi har dessutom egna lokala organisationer som har bra kunskap om andra aktörers aktiviteter i fält", skriver Niclas Karnhill, presschef på IP-Only till Telekomnyheterna på frågan om vilka siffror man utgår från i sin beräkning.
Han skriver också att man räknar ett enskilt bolags byggnation och att man räknar i schaktmeter.
TN: Vilket av era koncernbolag avser ni i era beräkningar?
IP-Only-varumärket.
TN: Hur räknar ni Bynet?
Bynet är en del av IP-Only, det är också enbart IP-Only som syns i kontakten med kunden.
Det är inte lätt att bli klokare av denna konversation då IP-Only inledningsvis påpekar att man bara räknar ett enskilt bolag, för att därefter säga att man räknar alla sina koncernbolag, inklusive Bynet, i sin beräkning.
På frågan om varför man mäter schaktmeter och inte antalet installerade portar, svarar bolaget:
"Då fiberutbyggnad i landsbygd är i mångt och mycket väldigt annorlunda än fiberutbyggnad i tätort tycker vi inte att antalet anslutningar speglar den verkliga aktiviteten i fält. Antal anslutningar är ett bra nyckeltal i tätort och så klart en dimension av landsbygdsfiber också. Men för att fånga hela omfattningen av fiberutbyggnaden i landsbygd ger antal anslutningar ett för snävt perspektiv. Vi har många exempel på projekt där vi grävt tiotals mil och installerat boxar hos hundratals kunder men ändå inte lyckas tända upp en enda kund på grund av avsaknad av tillstånd från exempelvis Trafikverket på en kritisk sträcka. Om man bara tittade på antal anslutningar skulle detta projekt då likställas med "noll aktivitet". Det är dessutom enorma variationer i avstånd mellan hus på landsbygd än i tätort. I tätorten hade vi storleksordningen 20-40 meter mellan husen medan det i landsbygd kan vara 500-600 meter mellan husen. Det är så klart en smaksak vilka nyckeltal man tycker är relevanta och vi menar inte att antal anslutningar inte är relevant att följa dock fångar det inte omfattningen av den reella byggnationen då måste man följa andra nyckeltal som exempelvis antal meter förlagd fiber."