I går skulle Näringsutskottet besluta om att godkänna återköpsprogram för Telia Company. Inte oväntat bemyndigar riksdagen regeringen att godkänna detta. Men bakom detta låg förslaget från borgerligt håll att sälja statens del av operatören. Och även här ställer sig riksdagen bakom beslutet, dock med betoningen att på sikt avyttra statens ägande. Vid förra mandatperioden avstyrktes liknande yrkanden av enigt utskott, men med pågående förvärvet av Bonnier Broadcasting inräknat verkar utskottet också se ett större statligt inflytande på mediemarknaden.
"Telia verkar på en kommersiell kurrensutsatt marknad och har heller inte något särskilt beslutat samhälls-uppdrag. Utskottet kan dock konstatera att samhällsviktig infrastruktur ägs och förvaltas av Telia, men statens ägande i bolaget får ändå ses som en i huvudsak ekonomisk investering. Utskottet menar därför att det utifrån denna utgångspunkt inte finns tillräckliga motiv för ett statligt ägande i Telia på sikt", skriver utskottet.
Som Telekomnyheterna tidigare skrivit har Försvarsutskottet invändningar. I sitt yttrande skriver de bland annat att det i dag saknas verktyg för att förebygga och förhindra att väsentliga totalförsvarsintressen exponeras för risker i samband med överlåtelse och upplåtelse av viktigare infrastruktur, vilket skulle kunna vara fallet om Telia Company AB avyttrades eller statens ägande minskades.
Detta åberopar även utskottet, som bedömer att en eventuell avyttring av statens andel måste föregås av grundlig risk- och konsekvensanalys.
Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet ville ha avslag för motionerna om försäljning. Även SD har reservationer om försäljning av statens ägande i Telia, men det gäller enbart den säkerhetspolitiska delen.