Telias vd och koncernchef sedan sex år, Johan Dennelind, sade i dag upp sig, bara några månader innan hans största och viktigaste affär ska godkännas av EU. Jag kan i den situationen inte låta bli att undra om det egentligen är någon annan som berättat för honom att han bör lämna in sin avskedsansökan.
Johan Dennelind är mycket mån om sitt yttre och sitt rykte, och att han frivilligt skulle meddela sin sorti innan hans eget regalskepp, Bonnier-affären, är sjösatt och i hamn känns faktiskt helt osannolikt. Nästan lika osannolikt känns det att Telias styrelseordförande Marie Ehrling skulle peta den vd som hon själv tillsatt och som hon hållit under armarna i alla de stormar som har blåst kring bolaget.
Därmed återstår bara ett alternativ. Att regeringen, som ju varit kritisk till Telias köp av Bonnier Broadcasting, nu har sagt ifrån. Det känns logiskt, inte minst i skenet av att man till och med, enligt uppgifter i Dagens Media, har bedrivit aktivt lobbyarbete mot Telias Bonnierköp.
Näringsminister Ibrahim Baylan har bland annat pekat på att Försvarsmakten varnat och uttryckt oro för hur Telias säkerhetsansvar med samhällskritisk infrastruktur ska skyddas när bolaget nu också blir ett stort tv-bolag exponerat för marknadens upp- och nedgångar. Dessutom uttrycker han oro över hur marknaden reagerat på affären.
Förutom den hårt kritiserade Bonnieraffären har Johan Dennelind ännu inte efter fyra år lyckats sälja av alla verksamheter i Eurasien, där Mcell i Europas fattigaste land Moldavien, ännu återstår. Därtill redovisar den viktiga svenska verksamheten fortsatta tapp.
Frågan är nu om dagens besked även innebär att Marie Ehrling kommer att få respass i samband med bolagsstämman nästa år och inte minst undrar vi alla vem som kommer att ta över efter Dennelind. SAS vd Rickard Gustafson, som sedan i våras sitter i Telias styrelse, är ett av de hetaste namnen i nuläget.
Mats Sjödin
Chefredaktör, Telekomnyheterna