Det var rätt att via ett interimistiskt vitesförbud tvinga Com Hem, Tele2 och Telia att blockera sajter som tillgängliggjorde upphovsrättsskyddade vetenskapliga artiklar. Det har Patent- och marknadsöverdomstolen slagit fast i slutet av september i år.
Målet i fråga handlade om blockering av sajter som tillhandahöll information som Elsevier BV och Elsevier Ltd, registrerade i Nederländerna respektive England, ägde rättigheten till.
"När det gäller frågan om en blockeringsåtgärd är proportionerlig i förhållande till internetanvändarnas informationsfrihet har EU-domstolen konstaterat, såvitt avser ett ickekonkretiserat blockeringsförläggande, att en sådan åtgärd inte onödigtvis ska påverka
internetanvändarnas möjligheter att på ett tillåtet sätt ta del av informationen. (UPC Telekabel, punkterna 57 och 63). Enligt Patent- och marknadsöverdomstolen bör motsvarande avvägning mot informationsfriheten göras innan ett konkretiserat blockeringsföreläggande meddelas. (Se även Patent- och marknadsöverdomstolens beslut 2019-02-06 i mål nr PMÖ 9945-18.)", skriver domstolen.
Anmärkningsvärt är att Bahnhof var en av de första operatörerna att anpassa sig till blockeringskraven.
"Blockeringsdomen är felaktig såväl i sak som formellt. Bahnhof bedömer det dock som utsiktslöst att Patent- och marknadsdomstolen skulle göra en egen bedömning eller att överdomstolen skulle frångå sin tidigare dom, vilket är skälet till Bahnhofs inställning i målet. Bahnhof har redan beslutat att blockera de aktuella domännamnen samt vissa andra hemsidor", står det i Patent- och Marknadsdomstolens dom från förra året.