Som en del av den miljarduppgörelse som Ericsson i fredags ingick med U.S. Department of Justice, DOJ, och Securities and Exchange Commissions, SEC, tvingas bolaget nu att anlita en oberoende observatör för övervakning av bolagets regelefterlevnad under tre år, samtidigt som bolaget fortsätter att genomföra omfattande åtgärder i syfte att stärka bolagets program för etik och regelefterlevnad.
"Vid sidan av utredningarna har Ericsson sedan 2016 genomfört en omfattande genomlysning av bolagets anti-korruptionsprogram tillsammans med externa rådgivare med expertis på området. Baserat på denna genomlysning har Ericsson vidtagit betydande åtgärder för att förbättra sitt program för etik och regelefterlevnad", skriver bolaget i ett pressmeddelande och presenterar ett niopunkters förbättringsprogram:
Ytterligare resurser till funktionerna för compliance och internutredning.
Omstrukturera processen för hantering av påstådda överträdelser i syfte att säkerställa centralt och professionellt mottagande av påstådda överträdelser, utförande av utredningar och vidtagande av åtgärder.
Förfina processen för riskbedömning genom ett strukturerat tillvägagångssätt och systematisk metod för riskminimering.
Förbättra processen för granskning (due diligence) av tredje part, innefattande övergripande övervakning av engagemang med tredje part.
Införande av mer sofistikerade analysverktyg för att på ett bättre sätt identifiera och förebygga högrisktransaktioner och engagemang.
Förbättra processen för bakgrundskontroll av högre chefer avseende affärsetik och regelefterlevnad.
Uppdatera utbildningsmoduler i regelefterlevnad för anställda, inklusive särskild utbildning för anställda i speciellt utsatta roller.
Förbättra den interna kommunikationen relaterade till anti-korruption och regelefterlevnad för ökad kännedom, bland annat kring bolagets nolltolerans mot korruption.
"Dessa tidigare misslyckanden gör mig upprörd. Att nå en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna gör det möjligt att avsluta detta kapitel i vår historia. Vi kan nu gå vidare och bygga ett starkare bolag. Uppgörelsen med SEC och DOJ visar att vi inte alltid har levt upp till våra egna krav på hur affärer ska göras på rätt sätt. Händelserna visar på vikten av faktabaserat beslutsfattande och av en kultur där vi tar tag i svårigheter och där alla medarbetare vågar uttrycka sin mening. Vi har outtröttligt arbetat för att implementera ett robust program för etik och regelefterlevnad. Detta är ett ständigt pågående arbete", säger Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson i en kommentar
Ronnie Leten, styrelseordförande, säger: "I slutändan kan vi bara vara framgångsrika om vi befäster en kultur av etik och regelefterlevnad. Jag är säker på att genom de tydliga steg vi redan tagit är vi bättre rustade att leverera på vår strategi utan att kompromissa med våra värderingar."