NYHETSARKIVET
15 jan 2020 14:28
Telias vd i stor intervju kring 5G och säkerhet
Efter sin debattartikel i gårdagens utgåva av Dagens Industri väljer nu Telias tillförordnade vd och koncernchef att fördjupa sina tankegångar kring de svenska 5G-förseningarna i Telekomnyheterna.

TN: Vad är essensen i det du vill få fram med debattartikeln?

- Det är frågeställningen kring hur förseningen blir och det faktum att det inte finns någon förutsägbarhet just nu, vilket gör det väldigt svårt att planera när det gäller vår utrullning av nät. Vi har i dag ett uppgraderingsbehov och nya utrullningsbehov och ju mer vi vet om framtiden, desto mer och billigare kan vi konstruera den utrullningen istället för att ersätta prylar nu för att det sedan, helt plötsligt, ska visa sig att auktionen och frekvenserna kommer. Då hade vi kunnat använda ny teknik istället för att bygga 4G och 5G ihop, istället för att enbart bygga 4G. Det är den ena delen.

- Den andra delen är något som vi jobbar aktivt med i Norge just nu, och det är hur vi ska kunna använda 5G för att ersätta bredband för konsumenter och småföretag. Där har vi ett egenintresse delvis då det finns en stor kundbas som vi gärna hjälper bort från kopparnätet. Detta gäller både våra telefoni- och bredbandskunder, men det måste finnas vettiga alternativ för dessa kunder som ekonomiskt passar både kunden och oss, där tror vi att 5G kan vara en sån hjälp genom fixed wireless. Fiberbaserat bredband är för dyrt på glesbygden idag och ingen är villig att betala den sista svansen i bredbandsutbyggnaden i Sverige.

- Sen har vi många kundföretag som vi jobbar med inom 5G-teknisk utveckling som i sin tur är de som jobbar väldigt mycket med digitaliseringen av både arbetsmiljö och produkter för Sverige. Vi tycker nog allihopa att det är bättre att bolag som till exempel Stora Enso gör de projekten i Sverige än i ett annat land för att det finns 5G där. Det finns ett behov och en efterfrågan som vi skulle kunna möta på ett bra sätt och det talar för hur det både hjälper Sverige och Telia i det här sammanhanget. Även om det bara är vi som sitter på kopparnätet och ser det som en fördel så tror jag att även de andra operatörerna skulle vara glada att bli av med kopparnätet.

– Ska vi nu få möjlighet att köpa frekvenser i 5G-auktionen, som ska hålla i 25 år, är det naivt att nu sätta reglerna för hela detta tidsspann i dag. Sveriges säkerhet måste ju komma före det mesta och då måste det finnas utrymme i den så snabbt föränderliga värld vi lever i att ändra dessa över tiden. Inte minst inom digitalisering sker utvecklingen snabbt, men det händer mycket kring den politiska osäkerheten och med annan oro i världen. Därför måste man kunna kunna ändra de här säkerhetskraven över tiden. Vi har inga problem med en tydlig lag eller ett tydligt regelverk med effektiv insyn och att man sätter tydliga krav, men jag tror att det farligt att göra på det traditionella sättet där man tror att man ska skriva reglerna nu, och att de sedan ska förbli orörda i 25 år. Det är bättre att vi skickar ut de där frekvenserna med tydliga regelverk som säger att vi kommer att kunna ändra dem med tiden och det då kan komma att gå ganska snabbt beroende på hur världen och digitaliseringen ändras. Då blir det inte så högt tryck på Försvaret och Säpo att kunna besvara alla frågor nu. Och det blir inte så stort tryck på PTS som troligtvis har en ganska låg kunskapsnivå i det här just nu eftersom de rimligen inte hunnit tillförskaffa sig det. Jag har full respekt för PTS. Jag tycker att de gör vad de kan inom ramen för det här, det är en orimlig situation.

TN: Finns det en risk att 5G-näten blir dyrare på grund av en lag som hindrar er att handla nät från någon enskild leverantör?

– Jag tror inte det. Jag kan tänka mig att det tillfälligt kan påverka hur man måste konstruera sina nät, men jag tror att det kommer att finnas fler leverantörer för att bygga det kompletta nätet om fem år än vad det gör i dag. Om tio år kommer det att finnas ännu fler och det här är som sagt 25-åriga frekvenser. Sen tror jag att det är så viktigt att kraven är så tydliga att man som en operatör kan jobba och förstå hur vi kan sätta ihop våra nät, så att vi inte hamnar i väldigt otydliga krav som gör att ingen vet vad som gäller. Det tredje är att vi operatörer är de som ska bygga näten och vi måste ju redan vara experter på det här. Vi måste ju förstå vad som krävs för att ha säkra nät då våra kunder, såväl privatkunder som företagskunder, kräver och kommer att kräva att vi kan säkerhet och driver säkerhet. Det ingår i jobbet att vara operatör. Därför är jag inte särskilt orolig för säkerhetsfrågan.

TN: Hur skulle du vilja att lagarna anpassades.

– Det vore ju bra om vi snabbt fick en tydlighet om en snar auktion där PTS lägger en grund som gäller för de här frekvensauktionerna. Därefter får man ha en kontinuerlig uppdatering allt eftersom Försvaret och Säpo, inom rimliga ramar, kan deklarera viktiga krav för Sveriges säkerhet. Med den erfarenhet vi har så tror jag att det komma att ta väldigt lång tid annars, att komma till en bra modell som håller i lång tid. Och vi vill inte ha en halvbra modell som håller i kort tid, trots en annan målsättning. Då är det bättre att ta någonting som är tillräckligt bra nu och sedan uppdatera det i takt med att vi får bättre kunskap.

TN: Hur vill du att regeringen agerar i den här frågan?

– Det viktigaste är att de hjälper till med styrning och guidelines för de myndigheter som ska försöka få till stånd detta. Och att få ut detta på ett sätt där vi kan förstå när det kommer och att det blir på ett sätt som kan förändras över tiden. Det är svårt att förklara exakt hur de ska göra sitt jobb och det är inte heller något jag vill göra då jag har full respekt för den svåra situation som vi har. Det är viktigt att det här inte fastnar. Vi behöver få möjlighet att ha en tydlig färdplan för detta och vi behöver en förutsägbarhet. Samtidigt är det viktigt att vi tar hänsyn till säkerhetsfrågorna, men jag tror att de behöver gå i olika resor.

TN: Det glunkas om ett ställningskrig mellan PTS, Försvaret och Säpo om vems regler och vilja som ska gälla.

– Vi vill erbjuda en bra dialog med allihop. De har tre svåra uppgifter och problemet är att det är olika uppgifter för samhället och jag har full respekt för att det finns krav som Försvaret och Säpo har på oss och andra över tid. Men jag tror att det är orimligt att sätta alla de kraven för väldigt lång framtid med tanke på den förändringstakt vi har i den politiska och generella orosmiljön i världen, men även hur fort digitaliseringen sker. Och då borde det vara enklare att komma fram till någonting ganska snabbt nu, som är hållbart för en viss tid och sedan uppdatera detta. Det är egentligen det jag skulle vilja begära från dem, att de har den pragmatiska synen att vi är agila över tiden i en sån här världsförändrande miljö. Mer än vad vi har varit tidigare. Tekniken kommer att komma med svar på många av de frågor som vi inte har något svar på i dag. Med den här nya tekniken, digitalisering och AI så finns det mycket som vi ännu inte känner till. Vi har inte hunnit landa det och då är det svårt att sätta krav på det, vilket gör att det blir svårt för de här tre enheterna att hitta en balans i kravställningen. Jag tror inte att det har med oenighet att göra, utan att det är en konsekvens utifrån deras kravbild. Men om vi utgår från att vi kommer att ha rimliga och tydliga säkerhetskrav som är uppföljningsbara då kan dessa myndigheter säkerställa att vi har bra säkerhet över tid. Vi operatörer är faktiskt väldigt duktiga på säkerhet och ska erbjuda det till våra kunder. Vi som operatör kommer alltid att behöva ha hög säkerhet som uppdateras allteftersom hoten förändras.
Telekomnyheterna i Sverige AB
Domgärdesvägen 1
134 69 Ingarö
info@telekomnyheterna.se
www.telekomnyheterna.se
Orgnr: 559344-5108