I fredags överlämnade Post- och telestyrelsen sin rapport "PTS förslag till investeringsstöd för bredband", till digitaliseringsminister Anders Ygeman. Flera viktiga aktörer är positiva till rapportens innehåll, samtidigt som Sveriges Kommuner och Regioner samt Hela Sverige Ska Leva är kritiska mot den.
Här är ett svep med reaktioner på rapporten:
Telia
Vi tycker det är bra att PTS har levererat ett förslag till nytt ramverk för bredbandsstöd med den tydliga ambitionen att få till en kostnadseffektiv utbyggnad som gör att stödet räcker till så många som möjligt. Men vi är oroliga för att nuvarande förslag i praktiken kommer diskvalificera en utbyggnad baserad på en kombination av fiber och nya trådlösa tekniker. Konsekvensen blir att de hushåll och företag som är svårast att ansluta skjuts på framtiden och lämnas utan modern uppkoppling. Vi hoppas därför på en fortsatt diskussion om hur modellen kan justeras för en effektiv utbyggnad som når alla, säger Irene Krohn, presschef på Telia i Sverige.
IP-Only
- PTS har utformat en ny modell utifrån de förutsättningar de fått från regeringen att optimera tilldelningen av de avsatta 650 miljonerna. Utöver de investeringar som vi och andra marknadsaktörer är beredda att göra krävs det dock att staten är beredd att skjuta till mer pengar. Vi instämmer i PTS bedömning att det krävs cirka 20 miljarder i bidrag om landsbygden ska få tillgång till bredband. Vi ser dessa bidrag som investeringar som kommer att betala sig mångdubbelt i framtiden bland annat genom digitala välfärdslösningar som gör vården mer tillgänglig samtidigt som de möjliggör miljardbesparingar i skattemedel. Vidare är vinsterna för företagande och boendekvalitet betydande. Fibernätet är förutsättningen för en levande landsbygd och det kräver investeringar, säger David Troëng, bidragsansvarig på IP-Only.
Svenska stadsnätsföreningen, SSNf
- Från Stadsnätsföreningens sida är vi positiva till PTS förslag. Behovet av att nät byggs på ett robust och driftsäkert sätt är en fråga som vi har drivit under flera år och som vi också vet att våra medlemmar värderar högt. Att kravet på att följa anvisningarna från både Robust Fiber och Robusta Radionät nu lyfts fram är en garant för att den digitala infrastruktur som byggs ut framgent tål tidens tand. Vi är också positiva till att regionerna får en viktig samverkansroll där de tillsammans med de aktörer som bedriver bredbandsverksamhet i de aktuella länen får uppdraget att på bästa sätt dra nytta av de, i sammanhanget, små medel som det finns beslut om hittills, säger Mikael Ek, vd på Stadsnätsföreningen.
Sveriges Kommuner och Regioner
"Vi förutsätter att de regionala prioriteringarna görs i nära samarbete med kommunerna. De vet bäst var bredband behövs som mest. Stadsnäten får, till skillnad från privat aktörer, inte bedriva sina verksamheter över kommungränser. De hindras bygga ut bredbandsnät i sin geografiska närhet trots att det kan vara kostnadseffektivt och trots att stadsnätet kan vara den enda aktören som kan bygga bredband i området. Hindret måste röjas undan. SKR har lagt fram ett färdigt lagförslag som regering och riksdag behöver förverkliga", säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner i ett pressmeddelande.
Hela Sverige Ska Leva
"Vi anser att stöden ju bör gå till områden där kommersiella intressen inte kan bygga ut och då är inte kriteriet flest som bör beaktas utan de som behöver det bäst. Det finns en risk att bredbandsutbyggnaden nu koncentreras till befolkningstätare regioner i detta system. Istället för att rikta stöden till där det behövs mest gör man nu en lösning där flest får för att uppnå målet. Där om man ger det lite tid kanske kommersiella krafter kommer kunna vara del i utbyggnaden nu när det lätta områdena är utbyggda. Detta förslag riskerar att ett digitalt utanförskap skapas i Sverige", säger verksamhetschef Terese Bengard, i ett pressmeddelande.