I dag har Post- och telestyrelsen överlämnat sin utredning om möjligheter till undantag från den kommunala lokaliseringsprincipen och förslaget har landat i tre olika potentiella undantag.
Alternativ 1 ger stadsnät möjlighet att anlägga nät inom 2 km från befintligt nät, oavsett om nätet finns i hemkommunen eller i annan kommun.
Alternativ 2 ger stadsnät möjlighet att anlägga nät i syfte att uppnå en ändamålsenlig bredbandsverksamhet inom 8 mil från nätet i hemkommunen.
Alternativ 3 ger stadsnät möjlighet att anlägga nät i oetablerade områden inom 2 km från kommungräns.
Enligt myndigheten skiljer de olika alternativen sig åt i utbyggnadspotential och konkurrensrisker. Till exempel kan ett alternativ ha större potential vad gäller utbyggnad men samtidigt påverka konkurrensen mer.
Lokaliseringsprincipen innebär kortfattat att en kommun som utgångspunkt endast ska bedriva verksamhet inom det egna geografiska området. När det gäller kommunal bredbandsverksamhet så har principen kommit att få effekten att skillnader i kommunernas geografi, befolkningsstruktur och storlek ger olika kommuner skilda förutsättningar för bredbandsutbyggnad. I vissa fall har lokaliseringsprincipen blivit ett hinder för utbyggnad.
Många aktörer har efterfrågat en modell som medger vissa undantag från lokaliseringsprincipen, i syfte att underlätta bredbandsutbyggnad.
Här finns hela analysen att läsa:
Läs mer