Tele2 Sveriges omsättning pressades av nedgångar inom mobila kontantkort (-11 procent), digtal-TV (-12 procent) och fast telefoni och dsl (-21 procent) under det andra kvartalet i år. Den totala omsättningsminskningen blev dock bara 2 procent, tack vare god tillväxt inom mobilabonnemang (4 procent) och fast bredband (5 procent). Det framgår av Tele2:s kvartalsrapport som presenterades i dag.
Under kvartalet tappade Tele2 totalt 33 000 mobilkunder i Sverige, drivet av ett rejält tapp på kontantkortsmarknaden med -41 000 men även ett tapp på 10 000 företagskunder. Detta kompenserades dock av att man ökade antalet abonnemangskunder på privatmarknaden med 18 000.
"Volymerna inom mobila kontantkort uppvisade en markant nedgång med ett nettokundintag på -41 000 till följd av den negativa effekt återförsäljarnas minskade handel samt avsaknaden av turism hade på försäljningen", skriver Tele2 i sin rapport. Totalt har Tele2 tappat 102 000 kontantkortskunder det senaste året.
- Prepaid har länge varit en nedåtgående marknad och vi har även drivit på en övergång till Comviq. Över tid har minskningen gått och upp och ner mellan åren men nu har den definitivt accelererat. I och med att trafiken kommer tillbaka till de fysiska butikerna så börjar kontantkortsförsäljningen åter att öka. Men hur mycket kontantkortsaffären kommer att återhämta sig är ännu för tidigt att uttala sig om. När det gäller försäljningen av mobilabonnemang så har även den minskat i och med den minskade butikstrafiken, även om vi även där ser att den börjar komma tillbaka. Under våren är det framförallt de digitala kanalerna och vår egen kundtjänst som har stått för försäljningsökningen på abonnemang, säger Samuel Skott, kommersiell chef på Tele2, till Telekomnyheterna.
TN: Ni lanserade varumärket Penny tidigare i våras, som ska vara en lågprisaktör inom både mobilt och bredband, där man ska konkurrera med aktörer som Bahnhof, Bredband2 och A3.
- Penny är en pricefighter, men för oss är det även vår digitala framtid, och en twist på det hela är att vi gör det ur ett FMC-perspektiv vilket innebär att vi inte bara erbjuder mobiltelefoni, bredband eller TV. När vi lanserade visste vi att det skulle behövas en del finjusteringar och nu har vi skruvat upp marknadsföringen och då har vi direkt sett att det har fått en effekt på kundintaget.
TN: Hur tänker ni kring varumärkesstrategin? Innan fusionen av Tele2 och Com Hem så pratades det om att ni hade för många varumärken och nu har ni dessutom lagt till Penny.
- Vi har väldigt tydliga med att vi över tid ska slå samman Tele2, Com Hem och Boxer in i ett varumärke. Men alla dessa varumärken är starka och välkända och då är det inget problem att arbeta med dem. Nu är fokus att bygga supporterande IT, så att vi kan erbjuda en riktigt bra kundupplevelse, när vi väl slår ihop varumärkena, säger Samuel Skott.