Huawei har överklagat Kammarrätten i Stockholms beslut att häva inhibitionen av villkoren för 5G-auktionen. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande i dag på morgonen.
Överklagan som lämnades in i tisdags, den 5 januari, pekar på att auktionsvillkoren strider mot grundläggande rättsäkerhetsbestämmelser i för förvaltningslagen.
"Det här handlar om grundläggande rättssäkerhet. Företag som är verksamma i Sverige ska få sina rättigheter tillgodosedda. De ska inte godtyckligt och utan att få yttra sig behöva utstå att myndigheter som PTS fattar mycket ingripande beslut som innebär att de helt stängs ute från marknaden. Det är av avgörande betydelse för en öppen exportorienterad ekonomi som Sveriges, som är beroende av rättssäkerhet och rättvis konkurrens på andra marknader", säger Ola Hansson, Huaweis advokat, i en presskommentar.
Kammarrätten är angiven som sista domstolsinstans i mål enligt lagen om elektronisk kommunikation. Därför överklagas kammarrättens dom på förvaltningsrättsliga grunder, enligt förvaltningslagens generella överklagandebestämmelser. Kammarrätten fastslog nämligen också i sin dom den 16 december att Huawei kan överklaga PTS beslut. Huawei var känt av PTS innan myndigheten fattade beslut om villkoren och är därmed part. Trots detta hörde eller informerade PTS inte Huawei, innan de för Huawei mycket ingripande villkoren fastställdes. Enligt villkoren utesluts Huawei från att leverera nätverksutrustning till kommande utbyggnad av 5G-nätet, vilket i praktiken innebär ett näringsförbud för företaget.
"PTS beslut att förbjuda Huaweis utrustning i 5G-näten strider mot grundläggande processuella principer och är dessutom materiellt felaktigt. Beslutet är bland annat inte sakligt, motiverat eller proportionerligt. Någon bevisning för påståendena om säkerhetsrisker har heller inte presenterats. Huaweis rätt att bli hörd och yttra sig innan ett så ingripande beslut fattats har blivit kränkt, vilket är extra allvarligt med tanke på de ingripande konsekvenserna villkoren får för Huaweis hela verksamhet i Sverige. Det är därför angeläget att frågan om inhibition av villkoren även prövas av Högsta förvaltningsdomstolen", säger Ola Hansson.