Telenors partner för mobil- och surfplatteförsäkringar, AmTrust International, har fällts av Högsta Domstolen för att ha oskäliga villkor. Detta eftersom försäkringsprodukten Trygg 48, som erbjuds till Telenors svenska mobilkunder inte täcker "skador, stöld som uppkommit då du inte haft uppsikt över ding mobil/surfplatta i fordon, på allmän plats eller i allmän lokal."
Domen föll den 16 december förra året och motpart i målet var Konsumentombudsmannen.
Så här skriver Högsta Domstolen i sitt domskäl:
"Enligt vad som är ostridigt mellan parterna är villkoret utformat som ett omfattningsvillkor som undantar vissa händelser eller visst handlande från att täckas av försäkringen. En händelse som är undantagen är att skadan, stölden eller förlusten uppkommit då försäkringstagaren inte haft uppsikt över sin mobil eller surfplatta i fordon, på allmän plats eller i allmän lokal. I detta ligger ett handlingsdirigerande moment; försäkringstagaren ska handla på så sätt att han eller hon håller uppsikt över egendomen. Det kan inte förstås som ett undantag för ett rent objektivt händelseförlopp.
Den handlingsdirigerande anvisningen i omfattningsvillkoret kan lika gärna formuleras som en säkerhetsföreskrift, något som Svensk Försäkring också angett i sitt yttrande. Vad AmTrust-bolagen anfört om att villkoret motiveras av försäkringsmässiga skäl, bl.a. för att undvika en fördyrad skadereglering, kan inte tillmätas sådan betydelse att villkoret ändå ska tilläggas innebörden av ett omfattningsvillkor.
Att utforma ett villkor som ger bilden av att försäkringens omfattning påverkas av om försäkringstagaren åsidosätter en handlingsföreskrift innebär att konsumenten ges en felaktig bild av sina rättigheter. Villkoret är därför oklart. Genom dess utformning som en dold handlingsklausul syftar villkoret även till att kringgå de tvingande reglerna. Villkoret är mot bakgrund av det anförda att bedöma som oskäligt."
Högsta domstolen meddelar därmed ett förbud till fortsatt användning av det aktuella villkoret. Eftersom det är Högsta domstolen som fattat beslutet blir det vägledande för alla försäkringar som riktar sig till konsumenter.
Förbudet är kopplat till ett vite på 3 miljoner kr.