Den svenska 5G-aktionen som av allt att döma inleds imorgon kommer att gå till historien. Inte som när vi fördelade 3G-frekvenser och gjorde det med en skönhetstävling vilket givit Sverige en nationell mobiltäckning i världsklass. Tvärtom. Det blir för att vi nu skapar ett kaos som branschen kommer att lida av i många år.
När Post- och telestyrelsen beskriver sitt övergripande mål att marknaden ska kännetecknas av väl fungerande konkurrens så gör man det så här: Stabila spelregler är en förutsättning för ett gott investeringsklimat. PTS ska genom konkurrensfrämjande insatser skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar konkurrens som leder till prisvärda tjänster och en dynamisk marknadsutveckling med stark innovationskraft. PTS insatser ska vara väl avvägda och inte mer ingripande än vad som behövs och avreglering ska ske successivt när marknaderna präglas av hållbar konkurrens.
Men nu har det gått väldigt fel. Nu har myndigheten tvärtom skapat en situation där vissa operatörer får fördel gentemot andra, där förmodligen långdragna rättstvister i efterhand kommer att avgöra vad som är rätt och fel i det som beskrivs som ett av de största teknikskiftena någonsin. Där miljardkostnader kommer att drabba slutkunderna och där stadsnäten står undrande hur detta kommer att drabba dem. Bara för att nämna några av de graverande konsekvenser detta kommer att få för Sverige.
Förmodligen finns bara två vinnare på att denna auktion stressas fram och det är helstatliga Teracom och Telia med svenska staten som i särklass största enskilda aktieägare.
Förlorare är Tele2, Telenor och Tre som alla har en hel del Huawei-utrustning i sina nät. Såklart är Huawei och ZTE förlorare, men så är även vi mobilkunder som nu får betala för de spelregler som inte skapar stabilitet och ett gott investeringsklimat. Som inte främjar konkurrensen, inte skapar prisvärda tjänster eller en dynamisk marknadsutveckling med stark innovationskraft.
Jag hoppas att de ansvariga på PTS skäms. För jag skäms nämligen över att detta sker mitt framför mina ögon. Och för mig handlar det inte om Huaweis och ZTE:s vara eller inte vara på marknaden. Det handlar om operatörernas situation där den statliga myndigheten sätter konkurrensen ur spel till fördel för de statliga operatörerna och där rättsosäkerheten drabbar såväl leverantörer som operatörer och slutkunder ekonomiskt.
Mats Roesgaard Sjödin
Chefredaktör Telekomnyheterna