I fredags höll regeringen ett sakrådsmöte om den nya planerade EU-lagstiftningen Digital Services Act, DSA, med en mängd olika inbjudna aktörer från bland annat mediebranschen och fackförbund. Men trots att de digitala tjänsterna har sin grund Internetuppkoppling var inte några ISP:er inbjudna.
En som ändå var med på mötet var My Bergdahl, näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen.
TN: Hur ser du på att regeringen valt att inte bjuda in några ISP:er till det här mötet?
- Tyvärr är jag inte helt förvånad även om jag så klart tycker att det är uppseendeväckande. De kommer ju att beröras av det kommande regelverket och borde därför få möjlighet att bidra med sin syn på förslaget när nu regeringen ska forma den svenska positionen inför förhandlingarna i EU.
TN: Förekom det någon diskussion kring att ISP:erna inte var representerade?
- Ja, vi lyfte så klart fram det här. Både i mailväxling inför mötet men också på själva mötet. Och det var också andra deltagare som lyfte fram det. Men svaret vi fick var att man valt att inte bjuda in enskilda företag förutom några enstaka plattformsaktörer. De som vill delge regeringen sin syn på förslaget och kanske bidra med sin erfarenhet av hur regelverket idag ser ut, ja de får helt enkelt skicka in sina kommentarer i efterhand.
TN: Hur anser ni som branschorganisation att DSA är viktigt för telekombranschen?
- DSA är relevant för hela sektorn, skulle jag vilja säga. Det innehåller ju regler om digitala tjänster och ska uppdatera det så kallade e-handelsdirektivet. I regelverket finns det krav på olika huvudgrupper av leverantörer av tjänster; dels de som enbart vidarebefordrar informationen, och här kommer ISP:erna in, dels de som har en mer aktiv roll som till exempel plattformsaktörer och andra. Även leverantörer som lagrar information förväntas bli berörda av reglerna. Men man ska ju vara medveten om att alla lagstiftningsförslag som EU-kommissionen lägger fram blir föremål för förhandlingar mellan EU-parlamentet och medlemsstaterna i rådet. I den processen brukar förslaget ändrats ganska mycket och hur slutresultatet kommer att se ut det vet vi ju inte. Så, jag tror att DSA kommer att vara väldigt viktig för väldigt många av företagen i sektorn. Och det är just därför jag tycker att det borde ha varit extra viktigt för regeringen att få in synpunkter från många olika aktörer!
Telekomnyheterna har ställt frågan till digitaliseringsminister Anders Ygemans pressansvarige, om varför inga ISP:er var inbjudna. Vi har dock inte fått något svar på frågan.