Det har blossat upp ett rejält ordkrig mellan Norrtälje kommun och Telia kring FWA. Detta sedan kommunens borgerliga styre publicerat en debattartikel där man pekar på att Telia blockerar fiberutbyggnaden genom att erbjuda FWA. I en replik till Telias CTO och nätchef Staffan Åkesson, som intervjuades om frågan i Telekomnyheterna i tisdags, och som publicerade en replik i Norrtälje Tidning i går, har kommunorganisationen skickat följande replik till Telekomnyheterna:
"Telia Sveriges CTO och nätchef Staffan Åkesson har dels missuppfattat hur stödet fungerar och dels en övertro på hur effektivt FWA är. Stefan Åkessons påstående att fiberteknik inte skulle klara överföringshastigheter på mer än 300 Mbps är antingen en felcitering eller okunskap, vi får verkligen hoppas att det är en felcitering.
En förutsättning för FWA att nå en högre bandbredd över ett större område är att telemasterna är uppgraderade och relativt tätt placerade. I Norrtälje är ett stort antal av masterna länkmaster och glest placerade. Därmed kommer man inte, under dom närmaste åren, att kunna erbjuda dom bandbredder man nu hävdar att man teoretiskt kan leverera. Dessutom varierar täckningen inom ett område stark beroende på geografi och topografi. Att i relativ glesbygd förlita sig på 5G är nog inte realistiskt med tanke på det antal master som i så fall måste byggas. Det finns stora områden inom Norrtälje kommun som idag överhuvudtaget inte har mobiltäckning via Telia.
Rent praktiskt har inte FWA kunnat nå upp till dom utlovade toppvärdena någonstans inom Norrtälje kommun och ett stort antal kunder har beställt men inte fått FWA, efter att Telia kontrollerat signalen. Det har helt enkelt inte gått att nå ens 30 Mbps.
FWA är ett bra komplement och dom kunder som inte har högre behov eller inte kan nås med fiber på överskådlig tid har absolut både nytta och glädje av produkten. Det som lyfts fram som kritik är enbart det faktum att en produkt med låg bandbredd och utan valfrihet av tjänster ska blockera potentiellt bredbandsstöd i glesbygd.
Problemet med FWA är just att man inte kan täcka ett helt område. Om man, som Telia nu gjort, betraktar hela Norrtälje som ett stort FWA område och sen inte kan leverera, så kommer resterande delar av området inte att kunna få någon anslutning alls.
Vi har idag områden som inte är lönsamma att bygga ut med fiber beroende på att ett, relativt fåtal, kunder valt eller kunnat välja FWA och därmed begränsat underlaget intresserade fiberkunder. Men i och med att det är en förekoms av FWA inom ett område diskvalificeras området från bredbandsstöd. Då blir det ingen fiberutbyggnad till övriga fastigheter och ingen annan anslutning heller.
Ifall PTS anser att FWA skall vara en faktor som begränsar bredbandsstödet kommer alltså inte regeringens bredbandsmål att uppnås. Ska Stefan Åkesson vara trovärdig behöver han presentera en plan och en garanti när FWA fullständigt ska kunna täcka ett helt område med den kapacitet som krävs för att uppnå målet. I annat fall ska Telia inte hävda att man kan leverera och heller inte, i samband med tilldelningen av bredbandsstöd, redovisa dom täckningskartor man gör."