Tele2:s onormalt låga telekompriser får godkänt i domstol. Det står klart sedan Telia inte fått prövningstillstånd i Kammarrätten, i målet om Riksdagsförvaltningens upphandling av telekomtjänster.
Det var i höstas som Tele2 vann ett ramavtal med Riksdagsförvaltningen, gällande operatörstjänster, mobila anknytningar, inomhusnät samt drift av telefoniplattform.
Telia överklagade tilldelningsbeslutet till Förvaltningsrätten och yrkade på att Riksdagsförvaltningen skulle begära en förklaring från Tele2 om operatörens onormalt låga anbud.
"Tele2:s anbud förefaller vara onormalt lågt. Enligt förutsättningarna i upphandlingen kommer RDF att ingå kontrakt med en leverantör som kan tillhandahålla samtliga efterfrågade tjänster. Tilldelningsgrunden i upphandlingen är det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet utifrån bästa förhållandet mellan pris och kvalité. Tele2:s anbudspris i upphandlingen är drygt 48 procent lägre än Telias. För de typer av tjänster som upphandlingen avser, samt med beaktande av att Tele2 inte är befintlig leverantör till RDF, så finns det goda skäl att misstänka att Tele2:s anbudspris är onormalt lågt", skriver Telia och exemplifierar att Tele2 måste nyetablera utrustning för betydande belopp. Enligt Telias kalkyler uppgår de direkta och indirekta kostnaderna för det aktuella avtalet till 18 miljoner kr, vilket ska jämföras med Tele2:s anbud på 9,6 miljoner kr.
Så här skrev Förvaltningsrätten i sitt domskäl:
"Förvaltningsrätten konstaterar att Tele2:s anbud är cirka 48 procent lägre än Telias. Det finns dock endast två anbud i den aktuella upphandlingen och Telias beräkning av kostnader för en etablerad leverantör på telekommarknaden bygger enbart på Telias egna uppgifter. Mot denna bakgrund kan Telia inte med tillräcklig styrka anses ha visat att Tele2:s anbud borde ha framstått som onormalt lågt för RDF. RDF har som upphandlande myndighet dessutom en relativt stor frihet att avgöra vad som förefaller vara ett onormalt lågt anbud. Det har därmed inte funnits skäl för RDF att begära en förklaring till Tele2:s anbud. Det finns därför enligt förvaltningsrättens mening inte skäl att ingripa i upphandlingen på grund av det Telia har anfört om att Tele2 lämnat ett onormalt lågt anbud. Förvaltningsrätten anser sammantaget att Telia inte har visat att RDF har brutit mot någon bestämmelse i LOU och att detta medfört att Telia lidit eller kan komma att lida skada. Telias ansökan om överprövning ska därför avslås."
Och nu har alltså Kammarrätten i Stockholm beslutat att ge inte ge Telia prövningstillstånd för sin överklagan av domen.
Vil du läsa hela Förvaltningsrättsdomen så skicka ett mejl till info@telekomnyheterna.se (endast för prenumeranter).