Post- och telestyrelsen har nu yttrat sig till Förvaltningsrätten när det gäller Huaweis överklaganden av 5G-villkoren och en av de punkter man trycker på är att "även icke-tekniska aspekter måste beaktas". Det skriver myndigheten i sitt yttrande och fortsätter:
"till vilket hör beroenden av eller bindningar till länder eller organisationer som bedriver offensiva cyberoperationer eller annan antagonistisk verksamhet mot Sverige. Till icke-tekniska sårbarheter kan också höra exponering för tredje lands lagstiftning, särskilt i de fall där rättsliga eller demokratiska principer saknas eller där inga överenskommelser om säkerhet eller dataskydd kan tillämpas."
Man summerar även underlag som man hämtat in från Säpo och Försvarsmakten så här:
"Risken för angrepp mot svenska samhällsviktiga funktioner och kritiska it-system kan inte enbart bedömas utifrån möjligheter och drivkrafter för avlyssning eller annan otillåten dold inhämtning av information. Även risken för angrepp som leder till nedsättning av tillgänglighet och funktion hos nätverk, vilka i sin tur kan påverka kritiska samhällsfunktioner negativt, måste beaktas. Det är i och för sig rimligt att anta att Huawei-koncernen som företag skulle skadas i fall företagets utrustning och tjänster skulle komma att användas i syfte att angripa funktioner i operatörers nätverk, när dessa operatörer är Huaweis kunder. Som närmare redovisas nedan går det dock inte att utgå från att Huaweikoncernen alltid skulle agera enbart utifrån sina egna intressen. Huawei-koncernens bindningar till den kinesiska staten och Kinas kommunistparti samt den kinesiska lagstiftningen på underrättelseområdet medför en risk för att Huaweis handlingssätt styrs mot mål som inte är affärsmässiga. I synnerhet kan det gälla i ett framtida tänkbart säkerhetspolitiskt läge med kraftigt ökade konflikter och spänningar mellan Sverige och främmande makter, inbegripet Kina."
Vill du läsa hela PTS yttrande så skicka ett mejl till info@telekomnyheterna.se (endast prenumeranter).