Om stadsnäten får ett undantag mot Lokaliseringsprincipen så kan accessnät med hög redundans och access utanför tätort bli verklighet. Det skriver Svenska Stadsnätsföreningen i sitt remissvar till Justitiedepartementet, angående nästa generations blåljusnät, Rakel G2.
"Om stadsnäten får bygga utanför kommunalgräns genom undantag från Lokaliseringsprincipen så kan accessnät med hög redundans och access långt utanför tätort realiseras för Rakel G2", skriver man.
Ett undantag från lokaliseringsprincipen är något som stadsnäten har kämpat för i flera år.
Precis som Konkurrensverket, vars remissyttrande Telekomnyheterna skrev om härom veckan, vänder sig Stadsnätsföreningen mot MSB:s förslag på tvångsanslutning för statliga, regionala och kommunala verksamheter, till det nya nätet.
"Tvångsanslutning av samtliga statliga, regionala och kommunala verksamheter till Rakel G2 anser Stadsnätsföreningen är ett för enkelt angreppssätt för att finansiera drift och underhåll av Rakel G2 över tid. En bättre strategi kan vara att skapa attraktion genom hög funktionalitet och tillgänglighet till Rakel G2 till tänkta målgrupper utan modellen med tvångsanslutning", skriver Stadsnätsföreningen.