Bredbandsstöd är avgörande för att den svenska landsbygden ska få bredband och därmed framtidens välfärdstjänster. Därför är det viktigt att de 45 procent av landsbygdshushållen i Sverige som i dag saknar snabbt bredband, får det. Det säger David Troëng, ansvarig för bidragsfrågor på IP-Only, till Telekomnyheterna med anledning av Post- och telestyrelsens bredbandsrapport som kom i fredags.
- Falkenberg, Rasbo, Bolmsö, Flodabygden, Olofström, Flen, Ronneby, Krokom, Östhammar, Orust, Härryda och Åre. Vi rekommenderar digitaliseringsminister Anders Ygeman att besöka dessa områden på landsbygden. Här har områden fått fiber från IP-Only med hjälp av bidrag. Enbart under 2020, säger David Troëng och fortsätter.
- Det är först när man pratar med dessa hushåll som man förstår den verkliga innebörden av snabbt bredband på landsbygden. Stödmedlen till dessa områden har givit dem livskvalitet i decennier, oavsett hur mycket de kommer jobba hemifrån, och oavsett vilka sjukvårdstjänster och videokonferensteknik som kommer att lanseras i framtiden. De har blivit en del av digitala samhället. Nu är det dags att ge samma möjligheter till de 45 procent av landsbygdshushållen som saknar snabbt bredband.
Enligt David Troëng tycks det som att politiken har kört fast i en gammal syn på infrastruktur, där vägar och järnvägar får mångmiljardbelopp, medan bredbandsutbyggnaden ska klara sig på en marknadsdriven utbyggnad.
- Kommunpolitiker, bredbandssamordnare, företag och organisationer på landsbygden har förstått värdet av stödmedel. Nu är det hög tid för Ygeman och andra Stockholmspolitikerna att detsamma. Snabbt bredband är en infrastruktur lika viktig som vägar och sjöfart. Men medan de senare får hundratals miljarder i stöd, får bredbandet nöja sig med 2,8 miljarder kr. Det är en gammaldags syn på infrastruktur, som inte är värdigt ett land med stolta traditioner att vara tekniskt ledande, säger han.