Även om Huawei i dagsläget inte vill ge något besked kring en eventuell överklagan av Förvaltningsrättens dom från i går så kan man vara övertygad om att det kommer att komma en överklagan. De har nämligen allt att vinna på att både visa att man tar striden för sin rätt, men även för att ett eventuellt förhandsbesked från EU skulle kunna peka åt ett helt annat håll än den svenska domstolens slutsats.
Vi respekterar domslutet, men är givetvis besvikna över förvaltningsrättens avgörande som innebär att vi fortsätter att stängas ute från den svenska 5G-marknaden. Vi har varit verksamma i Sverige i 20 år och bidragit till den svenska digitaliseringen. Huawei kommer nu att utvärdera och analysera domen, dess konsekvenser för Huaweis verksamhet i Sverige och hur vi på bästa sätt kan fortsätta att ta tillvara Huaweis och våra kunders rättigheter och verka för vår rätt att fortsätta vara del av den svenska marknaden, säger Kenneth Fredriksen, Executive Vice President, Central East Europe and Nordic Region vid Huawei, i en presskommentar.
Huawei har nu tre veckor på sig att komma in med en överklagan av Förvaltningsrättens dom. Redan i den muntliga förhandlingen i det nu avklarade målet yrkade Huawei om ett förhandsutlåtande från EU i flera delar av frågan. Att just Förvaltningsrätten skulle ta upp dessa delar var inte så troligt då det är mer av praxis att just nästa rättsinstans gör det. Men nu återstår för Huawei att övertyga domstolen att faktiskt ta in detta förhandsavgörande. Den enklaste vägen för Kammarrätten är annars att inte ta in det och att själva ta samma väg som Förvaltningsrätten och säga att Säpo och Försvarsmaktens ord är allenarådande.
Parallellt med pågående rättsprocess har regeringen avsatt 25 miljoner kr för att driva ett skiljedomsförfarande mot Kina, gällande Sveriges uteslutning av Huawei och ZTE från den svenska 5G-marknaden. Vilket framgick av regeringens vårändringsbudget som presenterades den 15 april.