Gårdagens dom i det så kallade Huawei-målet kan sammanfattas i ett enda citat från sida fyra i domen: Vid bedömningen av utredningen har förvaltningsrätten beaktat att det endast är Säkerhetspolisen och Försvarsmakten som tillsammans har en helhetsbild när det gäller säkerhetsläget och hotbilden mot Sverige och som har tillgång till de uppgifter som behövs för att bedöma om radioanvändning kan antas orsaka skada för Sveriges säkerhet.
Med det som domstolens utgångspunkt har det så här i efterhand inte spelat någon roll vilka argument Huawei har kommit med i sina inlagor och argumentation under den muntliga förhandlingen. Beslutet var predestinerat att landa i slutsatsen att Post- och telestyrelsen har rätt och att Huawei har fel.
För Huaweis del innebär detta att man fortsätter att vara utestängda från de svenska 5G-näten och på sikt även alla svenska mobilnät, om domen skulle stå sig över tid.
För den svenska telekommarknaden innebär det här beslutet en fortsatt stor oro. Detta i och med att dagens förbud inte gäller de fasta näten och där finns i dag väldigt mycket utrustning från just Huawei och ZTE, och frågan är hur fastnätsoperatörerna ska agera utifrån beslutet.
För de kommunala stadsnäten, där i dag 22 procent av näten har aktiv utrustning från Huawei eller ZTE, är läget ännu tuffare. För de kan i dag inte säga nej till dessa bolag som leverantörer då de inte kan utesluta en aktör ur en offentlig upphandling utan överordnade myndighetsbeslut. Det innebär att man av allt att döma inte ens kommer att kunna hindra inköp av utrustning från Huawei och ZTE, även om man skulle vilja av oro för framtida beslut om leverantörsförbud. Detta eftersom upphandlingsreglerna utgår från teknisk kvalitet och prislapp i kombination.