Storoperatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre kan komma att gynnas av Post- och telestyrelsens förslag om att man ska samråda tillstånden med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Det framgår av de remissyttranden som kommit in till PTS i den remissrunda som avslutades i somras.
Att storoperatörerna är lika glada över denna utveckling, som man var arga när Huawei och ZTE uteslöts som leverantörer i innan den stora 5G-auktionen, går inte att ta miste på.
"Tele2 välkomnar och tillstyrker PTS:s förtydligande att samrådsskyldigheten avser även lokala radiotillstånd och att även lokala radiotillstånd kan förenas med villkor om krav som är av betydelse för Sveriges säkerhet. Tele2 har i dialog med marknadsaktörer kunnat notera att det för många är oklart vilka säkerhetskrav som kommer att gälla för innehavare av lokala tillstånd 3,5 GHz- och 26 GHz-banden och huruvida dessa krav kommer att motsvara de krav som gäller för innehavare av nationella blocktillstånd i 3,5 GHz-bandet. Enligt Tele2 bör PTS, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten snarast klargöra vilka krav som kommer att ställas på lokala tillståndshavare som exempelvis har för avsikt att använda sig av lokal 5G-konnektivitet för styrning av t ex gruvor, kraftverk och hamnar", skriver Tele2 i sitt remissyttrande.
Stadsnätsföreningen, som har många medlemmar som tittar på att expandera in i den här marknaden har naturligtvis en helt annan syn på frågan:
"Eftersom denna tilldelning vänder sig till aktörer som kanske är små och lokala bör säkerhetsprocessen vara anpassad, tydlig och enkel för de som söker tillstånden", skriver föreningen i sitt yttrande.