Precis som när Huaweis överklagan av 5G-villkoren låg i förvaltningsrätten vill bolaget nu att kammarrätten ska begära ett förhandsavgörande från EU-domstolen i den aktuella frågan. Och det är inte uteslutet att bolaget kan få gehör för sin begäran, vilket av allt att döma innebär att det kan ta flera år innan överklagan till slut avgörs av kammarrätten.
Att förvaltningsrätten inte skulle ta överklagan vidare till EU-domstolen var mer eller mindre solklart. Det är något som det svenska rättsväsendet generellt sett väntar med till målet kommer upp i en högre instans. Och då detta mål faller under lagen om elektronisk kommunikation, där kammarrätten är den högsta instansen, så är det långt ifrån otroligt att domstolen begär ett förhandsavgörande från EU.
För domstolens vidkommande kan det snarare finnas goda skäl att lämna in en sån begäran eftersom en sådan normalt sett tar flera år att få besvarad. Men även för att det, om frågan känns komplex, kan vara skönt för domstolen att få ledning i sitt beslut. Vill man vara lite konspiratorisk mot domstolen kan man ju även tänka sig att det är lite skönt att skjuta frågan till någon annan om den känns för komplex.
I sin begäran pekar Huawei på att:
(i) När en medlemsstat med hänsyn till nationell säkerhet gör undantag från principen om icke-diskriminering i artikel 18(1) FEUF4 och de grundläggande friheterna i artiklarna 36, 54(3) samt 52(1) FEUF, ska ett sådant undantag och den proportionalitetsbedömning som åtgärden underkastas, motiveras på grundval av ett verkligt, aktuellt och tillräckligt allvarligt hot mot ett grundläggande samhällsintresse eller är det tillräckligt att åberopa presumtioner, hypoteser eller abstrakta antaganden?
(ii) Utgör en nationell åtgärd, enligt vilken det är förbjudet för operatörer av telekomnät i en medlemsstat att installera viss utrustning från namngivna leverantörer respektive ett krav för dem att avveckla viss utrustning från samma leverantörer, en teknisk föreskrift i den mening som avses i artikel 1(1)(f) i direktiv (EU) 2015/1535, och som medlemsstater ska underrätta kommissionen om i enlighet med direktivets bestämmelser i artiklarna 5 och 6?